IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
12:05 | 23 август 2017
Обновен: 01:54 | 25 април 2024

Преди 12 години ЦСКА победи Ливърпул на „Анфийлд“

Историческият успех на „армейците“ беше в квалификацията за влизане в Шампионската лига

По материала работи: Слав Велев
Преди 12 години ЦСКА победи Ливърпул на „Анфийлд“

На днешната дата се навършват 12 години от историческата победа на ЦСКА над Ливърпул насред "Анфийлд" в квалификацията за влизане в Шампионската лига, припомня sportal.bg. С попадение на Валентин Илиев "армейците" надвиват действащия европейски клубен шампион на неговия стадион. С общ резултат 3:2 обаче напред в групите продължават англичаните, които само три месеца по-рано триумфират с европейската титла след фантастичен финал срещу Милан в Истанбул.

 

Припомняме, че през 2005 година силният тим на ЦСКА, воден от Миодраг Йешич, изтегля късата клечка, падайки се точно с Ливърпул на прага на груповата фаза в ШЛ. "Червените" от "Анфийлд" са единствените действащи шампиони на Европа, играли квалификации в надпреварата от въвеждането на групи в турнира. 

 

Победата на ЦСКА остава на видно място в историята на българския футбол, тъй като нито един друг български отбор не е печелил като гост в официален мач срещу актуалния победител в ШЛ. Грандът на родния футбол може да се похвали и с още един подобен успех - 1:0 в Англия срещу европейския шампион Нотингам Форест през 1980 година. С този резултат "червените" елиминират легендарния тим на Брайън Клъф.
 

Любопитно е, че и двете исторически победи - над Форест и тази над Ливърпул, не са показани в пряко телевизионно предаване у нас.

Коментари

Новини Варна