IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
15:28 | 3 септември 2017
Обновен: 01:05 | 3 май 2024

Пламен Стайков разби конкуренцията на рали „Сливен“

Тихомир Стратиев допусна грешка при скорост от над 160 километра в час, но успя да остави колата на пътя предпазвайки се от тежък инцидент

По материала работи: Деян Михайлов
Пламен Стайков разби конкуренцията на рали „Сливен“

Екипажът на „Стайков Рейсинг Грузия“ Пламен Стайков и Давид Кварацкхелия (Mitsubishi Lancer Evo IX) спечели 37-то рали "Сливен". Така българският пилот триумфира в надпреварата за втора поредна година. След финалната отсечка Стайков имаше преднина от 37 сек. пред  турците Орхан Авджиолу и Бурчин Коркмаз (Ford Fiesta R5), и 52 сек. през румънците Дан Гъртофан и Тудор Марза (Skoda Fabia R5).


Атаката на Стайков започна още в съботния ден във втория специален етап "Моллова гора" и продължи в следващите "Котел" и "Стара река". Благодарение на силната си езда той успя да натрупа аванс от 24 секунди преди първото посещение в сервизния парк. При повторното преминаване на скоростните етапи Стайков контролираше борбата, като успя да прибави още 15,4 секунди към преднината си. 


Въпреки етапните победи Авджиолу и Гъртофан не успяха да отговорят на темпото на състезаващия се с грузински лиценз Стайков. В неделния ден българинът щадеше автомобила, но това не му попречи да спечели рали „Сливен“.


По изключително интересен начин се разви борбата за лидерските позиции в българския рали шампионат. Лидерът след рали "Твърдица" Тихомир Стратиев започна уверено, записвайки няколко най-бързи времена. В специален етап 5 "Българка", варненецът допусна грешка при скорост от над 160 километра в час, но успя да остави колата на пътя предпазвайки се от тежък инцидент. Заради отказващия да запали двигател на неговото Peugeot 208 R2 обаче, Стратиев и Борисов загубиха близо 2 минути и пропаднаха в класирането до девето място. В крайна сметка финишира на 7-а позиция.


Първи в българския шампионат финишира Григор Григоров, койтов крайното класиране бе четвърти.


Ралито не мина и без инцидент. Зрител край трасето е ударен от един от автомобилите. Екипажът Марио Попов/Даниел Мечикян с "Форд Фиеста ST" е изгуби контрол по време на петия специален етап "Българка".

Пострадал е мъж на 36 години, който има две счупени ребра, но е в стабилно състяоние. Мъжът с инициали С.С. бе транспортиран в спешното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селемински" в Сливен. Заради инцидента ръководството на състезанието спря етапа временно.

Коментари

Новини Варна