IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
17:25 | 13 септември 2017
Обновен: 08:23 | 20 април 2024

Работата с подрастващите е в основата на стратегията за спорта във Варна

Това разкри директорът на ресорната общинска дирекция Кристиан Димитров в предаването на телевизия „Черно море“ „Европейска Варна“ с автор и водещ Татяна Кисьова

По материала работи: Слав Велев
Работата с подрастващите е в основата на стратегията за спорта във Варна

Работата с подрастващите е в основата на стратегията за спорта във Варна. Документът бе подложен на обществено обсъждане и на дискусия с клубовете. "Работим по стратегията близо две години вече. Изготвили сме я в по-краткосрочен план - 5-годишна е - тъй като искаме да видим ефектите" - заяви директорът на общинската дирекция "Спорт" Кристиан Димитров в предаването на телевизия "Черно море" - "Европейска Варна" с автор и водещ Татяна Кисьова. "Очертали сме няколко приоритета, най-важните от които са развитието на масовия спорт и спортът за подрастващи. Заложили сме контрол върху дейността на спортните клубове в частта на работата им с подрастващи. Община Варна предоставя безвъзмездно база на клубовете, докато техният ангажимент е да провеждат начално обучение, което по наредба трябва да е целогодишно. Има клубове, които го осъществяват, както и такива, които тепърва започват. Това е много добра програма, която стартира преди 2-3 години. Договорът, който е подписан е за 5 и се очаква клубовете да изпълняват своите задължения", каза още той. 


Работата с подрастващи е заложена и в проектозакона за спорта. "Също така присъства и текстът, че всеки клуб може да развива само един вид спорт. Във Варна почти изцяло е така. Има едва няколко клуба, които правят изключение и трябва да се ориентират към само една от дейностите, които развиват", поясни Кристиан Димитров. 


Според него е необходимо треньори да влизат в часовете в училище, за да представят пред децата важността на физическата подготовка. "Подрастващите трябва да осъзнаят, че спортът е нещо, което помага и има разнообразни функции - както здравни, така и образователни", обобщи директорът на ресорната общинска дирекция. 


Наситен с прояви е спортният календар на Варна до края на годината. Предстоят поредните издания на "Купа Варна" сред учениците и студентската надпревара "Купа Осми декември". И тази година общинската дирекция ще организира състезанието "Бързи и сръчни", в което се включват деца от първи до четвърти клас. 


Полина Петрова

Цялото предаване на телевизия "Черно море" -  "Европейска Варна", вижте тук:

"Европейска Варна" 11.09.2017
 

Коментари

Новини Варна