IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
19:03 | 25 септември 2017
Обновен: 10:29 | 17 април 2024

“Великите сили“ се обединиха срещу Евролигата

Испания, Германия, Италия, Русия, Турция и Гърция подкрепиха програмата на ФИБА

По материала работи: Деян Михайлов
“Великите сили“ се обединиха срещу Евролигата

Шест водещи европейски федерации се обединиха и обявиха, че ще настояват Евролигата да пусне баскетболистите си за предстоящите квалификации за Световно първенство. Президентите на германската федерация – Инго Вайс, руската федерация – Андрей Кириленко, гръцката федерация – Джордж Василакопулос, италианската федерация – Джовани Петручи, испанската федерация – Хорхе Гарбахоса и на турската федерация – Хидо Тюркоглу се събраха и написаха специално писмо, в което настояват Евролигата да промени датите на два от кръговете в календара си.
 
На среща в Женева ръководителите обявиха, че ще поканят всички играчи, участващи в Евролигата, да вземат участие и в мачовете на своите страни в световните квалификации, които стартират на 23 ноември. Те обявиха, че очакват подкрепа и от Европейската комисия за решаването на проблемите с ръководството на най-силния клубен турнир и ориентирането на календара му към мачовете на ФИБА. Президентите се обединиха и около мнението, че гарантират подкрепата си към всички национални федерации, които имат подобни изисквания и търсят вариант да осигурят своите най-добри играчи за квалификациите.
 
Клубове от тези шест страни съставляват 13 от 16-те клуба, които участват в Евролигата през сезон 2017/2018.
 
Наскоро глас срещу новия календар на ФИБА и невъзможността на звездите от НБА и Евролигата да играят в световните квалификации нададоха и президентът на литовската федерация Арвидас Сабонис, както и ръководството на френската федерация.
 
Казусът с участието на играчите от Евролигата в квалификациите и календара на ФИБА засяга сериозно и България предвид участието на Александър Везенков („Барселона“), Дий Бост („Жалгирис“) и Йордан Минчев („Фенербахче“) в двубоите на мъжкия национален отбор. Както е известно, България стартира участието си в квалификациите за Китай с мач срещу една от приятните изненади от завършилия Евробаскет – Финландия, в Ботевград на 24 ноември.

basketball.bg

Коментари

Новини Варна