IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Спорт
17:45 | 25 септември 2017
Обновен: 22:59 | 27 февруари 2024

Волейболистките загубиха драматично от Русия

Българките ще играят плейоф на европейското

По материала работи: Деян Михайлов
Волейболистките загубиха драматично от Русия

Женският национален отбор по волейбол допусна драматична загуба от шампиона Русия в последния си мач от груповата фаза на европейското първенство. Българките отстъпиха с 2:3 (25:21, 20:25, 25:23, 21:25, 13:15) след близо два часа и половина игра.

Тимът, воден от Иван Сеферинов, поведе с 2:1 гейма, а имаше пет точки аванс в четвъртата част, а в тайбрека водеха със 7:4. Българските волейболистки обаче пропуснаха възможността да се класират директно за четвъртфиналите. Те заеха втората позиция в група С и ще трябва да минат през плейофите. Съперникът им ще стане ясен след двубоя между Германия и Азербайджан.

България завършва груповата фаза с две победи и една загуба, но за пръв път в последните си четири участия не отпада след първите си три срещи. В трети пореден мач България игра максималните пет гейма, но за разлика от предишните два случая не успя да издържи и да излезе победител. Съперник в следващия етап ще бъде третият от група А, като в момента това място се заема от Германия.

 

Победата класира Русия директно за четвъртфиналите, като европейските шампионки от 2013 и 2015 г. си спечелиха и ден повече за почивка.
 
За България много силен мач направи капитанът Елица Василева, която се отчете с 25 точки и беше на висота в решаващите моменти. Тя обаче не получи подкрепа от останалите и руският блок имаше отговор за нея. Добриана Рабаджиева завърши с 12 точки, но от нея се очакваше повече след много силното представяне срещу Турция.

Добра игра показаха и центровете на България. Христина Русева вкара 13 точки, от които седем блокади, а Нася Димитрова се включи от пейката с шест.

България започна уверено и започна да трупа аванс от началото на първия гейм. Първата техническа пауза дойде при 8:4 за българския тим. Тя набъбна до шест точки при второто прекъсване, за да стане дори девет точки в края на гейма. Последва обаче отпускане в българския тим, но все пак комфортната преднина позволи първата част да бъде спечелена с 25:21.

Отпускането в края на първия гейм обаче доведе до по-сериозен спад във втората част, когато Русия пое инициативата. Съперникът беше много по-уверен и най-вече чрез Наталия Гончарова трупаше доста точки в атака.

Рускините поведоха с 8:3 при първото техническо прекъсване, а след това увеличиха аванса си до осем точки – 16:8.

Иван Сеферинов направи няколко промени, като пусна на полето Нася Димитрова, а в атаката Елица Василева беше направо безгрешна, което веднага се отрази. България съкрати изоставането си само до 19:21, но щурмът се оказа закъснял и Русия успя да спечели втория гейм с 25:20.

С много характер и голямо желание България измъкна важния третия гейм, който не дойде никак лесно. В третата част Сеферинов пусна на полето опитната Диана Ненова, а освен това младата Гергана Димитрова замени Емилия Димитрова.

Частта отново се игра 28 минути, както и първите две, но премина при множество обрати. Първо България водеше с 8:6 при първата техническа пауза, но след това допусна спад в играта си и на свой ред изоставаше с две точки при второто прекъсване. Прекъсване, взето от Иван Сеферинов, разкоцентрира руските волейболистки и позволи на Елица Василева и компания да излязат напред в резултата при 22:21.

Те спечелиха гейма с 25:23 и това им даде много голяма доза увереност за четвърти гейм. Той започна вихрено за българките с четири поредни безответни точки. Първото прекъсване в четвъртия гейм дойде при 8:3.

Драма обаче имаше и в тази част, като Русия на няколко пъти съкращаваше разликата, за да стане тя само две точки при второто прекъсване 16:14. България пропусна няколко отлични шанса да реализира лесни точки, с които можеше да води и по-убедително.


За разлика от двубоя с Турция, когато беше неудържима, Добриана Рабаджиева допусна сериозни колебания срещу рускините и не беше на познатото си ниво. Посрещачката направи много грешки, дори при единичен блок срещу себе си. Две нейни грешки доведоха до липса на увереност в целия отбор и тотален спад, който позволи на рускините да поведат.

На преден план за съперника излезе Татяна Кошелева, която реализира няколко много важни точки. Българките буквално изгубиха спечелен гейм и отново стигнаха до тайбрек в свой мач.

Решителният пети гейм започна добре за България и тимът дръпна с три точки, но неочаквани грешки на най-опитната, либерото Мария Филипова, доведоха до изравняване 7:7. Все пак при размяната на полетата българките водеха с 8:7.

Последва обаче много силна серия на Русия и нелогични грешки от българския състав, който след 11:13 вече нямаше как да се върне в тайбрека. Елица Василева върна надеждите за кратко при 13:13, но две грешки в посрещането позволиха на рускините да спечелят мача.

dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна