IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
17:45 | 12 октомври 2017
Обновен: 03:24 | 25 април 2024

Швейцарската прокуратура разследва бивш шеф на ФИФА

Под обвиненията попадна и президента на ПСЖ

По материала работи: Деян Михайлов
Швейцарската прокуратура разследва бивш шеф на ФИФА

Швейцарската прокуратура повдигна обвинение срещу бившия генерален секретар на ФИФА Жером Валке и президента на ПСЖ и изпълнителен директор на BeIN Media Group Насер ал Хелайфи във връзка с придобиването на медийните права за световните първенства по футбол.

Според съобщение на офиса на главния прокурор на Швейцария наказателното производство е образувано на 20 март 2017 г. по подозрение за подкупване на частни лица, измами, недобросъвестно управление и фалшифициране на документ.

"Предполага се, че Жером Валке е приел неоснователно материални предимства и облаги от бизнесмен от спортния сектор във връзка с присъждането на медийни права за някои страни на световните първенства по футбол през 2018, 2022, 2026 и 2030, както и от Насер ал Хелайфи за световните първенства през 2026 и 2030 г.", гласи съобщението на прокуратурата на Швейцария.

 

Разследването срещу Валке започна още през март 2016 г., когато офисът на главния прокурор му повдигна обвинение в лошо управление. Това производство все още продължава. Новата процедура е открита въз основа на констатациите, получени при предишното производство.

Представители на Валке вече са били разпитани, като той е привлечен като обвиняем, а в сътрудничество с органите във Франция, Гърция, Италия и Испания са претърсени различни имоти.
"Към днешна дата са получени 180 сигнала от специализирания орган MROS (Офис за отчитане на пари от злоупотреби). Освен това прокуратурата провежда около 25 наказателни производства в поредицата разследвания във връзка с футбола и понастоящем анализира конфискуваните документи, съдържащи около 19 терабайта данни", гласи съобщението на прокурорите.

Това не е първо провинение на Валке, който е подсъдим за злоупотреба със служебно положение. През миналата година той беше глобен със 100 хил. швейцарски франка от Етичната комисия към ФИФА и отстранен от всякаква футболна дейност за 12 години.

Ал Хелайфи е президент на ПСЖ и шеф на консорциума "Катар спортс инвестмънт", който е собственост на катарската кралска фамилия.


dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна