IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
12:08 | 16 октомври 2017
Обновен: 15:12 | 25 април 2024

Куотърбек заведе дело срещу НФЛ

Колин Каперник Той смята, че никой не иска да го вземе в състава си заради протеста му

По материала работи: Деян Михайлов
Куотърбек заведе дело срещу НФЛ

Звездата в Националната футболна лига (НФЛ) Колин Каперник е завел дело срещу собствениците на отбори. Той смята, че никой не иска да го вземе в състава си заради протеста му срещу расовото неравенство.

Преди малко повече от година куотърбекът остана седнал при изпълнението на химна на САЩ и привлече медийното внимание. В последните седмици формата на протест беше последвана от много други състезатели в НФЛ.

Каперник е без отбор след раздялата си със "Сан Франциско" през март. Адвокатите на 29-годишния куотърбек потвърдиха, че той е завел дело.

В изявлението си те обвиняват собствениците на отборите, че "са изиграли театър в последните седмици". Наскоро се надигна нова вълна от протести при изпълнението на химна, като президентът на САЩ Доналд Тръмп се включи с остри критики.


Тръмп каза, че това е проява на неуважение и извършителите трябва да бъдат уволнявани. Според него обаче собствениците на отборите се страхували от играчите.


Адвокатите на Каперник заявиха, че мирното и принципно изразяване на политически протест не трябва да бъде наказвано, нито да води до отказ за наемане на работа. "Подобен прецедент застрашава всички патриотично настроени американци и ни връща към най-тъмните дни на нацията ни. Желанието да защити всички спортисти от подобно поведение е това, което накара г-н Каперник да подаде иска", се казва в изявлението.

В него се допълва, че единствената цел на куотърбека е да получава справедливо отношение в НФЛ и да се завърне в игра.


В последната година протестът на Каперник се превърна от отделен акт в основа на движение за борба за справедливост.


dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна