IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
19:19 | 23 януари 2018
Обновен: 09:42 | 17 април 2024

МОК отряза десетки руски звезди за Олимпиадата

Шипулин, Устюгов, Виктор Ан... не получиха одобрение за игрите

По материала работи: Слав Велев
МОК отряза десетки руски звезди за Олимпиадата

Няколко от най-големите звезди на руските зимни спортове няма да бъдат допуснати до участие на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

 

Сред тях са биатлонистът Антон Шипулин, ски бегачът Сергей Устюгов и олимпийският шампион в шорттрека Виктор Ан, които на този етап не попаднаха в разрешителния списък на МОК за участие в Зимната Олимпиада в Пьончан през следващия месец.

 

Само преди минути стана ясно, че до игрите в Южна Корея не са допуснати и фигуристите Иван Букин и Ксения Столбова. Любопитното е, че техните партньори на леда – съответно Александра Степанова и Фьодор Климов, обаче имат право да отидат на игрите.

 

Ксения Столбова и Фьодор Климов спечелиха преди дни сребърен медал от европейското първенство по фигурно пързаляне при спортните двойки. Двамата са и олимпийски шампиони от Сочи 2014 в отборното състезание във фигурното пързаляне.

 

Иван Букин и Александра Степанова пък спечелиха бронзов при танцовите двойки от европейското първенство преди няколко дни. Явно обаче нито една от двете двойки няма да отиде на игрите.

 

Олимпийският комитет на Русия предостави на МОК листа с имена на спортисти, който специална комисия под ръководството на бившия спортен министър на Франция

 

Валери Фурнейрон трябва да разгледа и да одобри кои от тях могат да участват в Игрите в Република Корея от 9 до 25 февруари. След обявяването на разрешителния списък пък Олимпийският комитет на Русия ще одобри олримпийската делегация на страната.

 

"За голямо съжаление в последния списък, който МОК ни предостави, не фигурират имената на редица от водещите руски състезатели в няколко вида спорт. Част от тези атлети, сред които Виктор Ан, Антон Шипулин и Сергей Устюгов, никога не са били замесвани в каквито и да било допинг истории, а всички дадени от тях проби през годините на състезания навсякъде по света свидетелстват, че те са чисти. Въпреки това, техните имена на този етап отсъстват от разрешителния списък", заяви вицепрезидентът на НОК на Русия Станислав Поздняков, цитиран от БТА.

 

"Ще направим официално запитване към МОК за конкретните причини, заради които лидерите от руския отбор в няколко вида спорт не са включени в списъка с потенциални участници на Олимпийските игри. МОК има изключителните права да кани или да не кани тези или онези спортисти. И все пак причините за едното или за другото решение трябва да бъдат основателни и да бъдат разяснени на състезателите", каза още Поздняков, като подчерта, че на този етап цялата информация е предварителна и не е окончателна.

 

32-годишният Виктор Ан е шесткратен олимпийски шампион в шорттрека, а също така има 20 златни отличия от Световни първенства и още 5 от европейски шампионати.

 

30-годишният Шипулин е олимпийски и световен шампион с щафетата на Русия по биатлон, като има и 10 индивидуални победи за Световната купа.

 

25-годишният Устюгов беше избран за спортист на 2107 годината на Русия, след като спечели престижната многоетапна надпревара по ски-бягане "Тур дьо Ски", както и две титли от Световното първенство в Лахти през миналия сезон. Той има и 12 индивидуални победи за Световната купа.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

Коментари

Новини Варна