IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
14:07 | 7 март 2018
Обновен: 00:32 | 28 февруари 2024

Спипаха с кокаин наш олимпиец

Плувецът Михаил Александров ще търпи едногодишно наказание

По материала работи: Слав Велев
Спипаха с кокаин наш олимпиец

Един от най-успешните български плувци през 21-ви век Михаил Александров е дал положителна допинг проба за кокаин, преди да прекрати състезателната си кариера, съобщава Дневник.


32-годишният спортист, който от 2009 г. се състезаваше за САЩ, обяви оттеглянето си от спорта през юли миналата година. Месец и половина по-рано той се е провалил при допинг проверка по време на състезанието от сериите "Арена про суим" в Санта Клара.


В пробата на Александров са открити бензоилеконин и метилекгонин, които са метаболити на кокаина. Американската федерация по плувни спортове обяви днес, че налага едногодишно наказание на българския плувец.


Санкцията започва да тече със задна дата - 24 август 2017 г., а всички негови резултати след 4 юни са анулирани. Александров ще има право да се завърне в басейна след 24 август. Плувната федерация на САЩ съобщи, че българинът е приел наказанието и няма да обжалва.
 

Александров представяше България на две олимпиади - Атина 2004 и Пекин 2008. Плувецът държи националните рекорди в голям басейн в пет дисциплини - в бруста на 50 м, 100 м и 200 м, както и в съчетаното плуване на 200 и 400 метра. Той е национален рекордьор и в шест дисциплини в малък басейн - в горните пет плюс 100 м бруст.


Най-големите индивидуални отличия на Александров като представител на България са бронзовите медали на 100 и 200 метра бруст от европейското първенство в малък басейн в Дебрецен през 2007 г.


След игрите в Пекин българинът започна да се състезава за САЩ, където живее и тренира от дълги години. С американския състав той спечели два златни медала от световни първенства в малък басейн - в щафетата на 100 метра съчетано през 2010 и 2012 г.


До 2012 г. Александров беше национален рекордьор на САЩ в плуването на 100 метра бруст. Преди пети години постижението му беше подобрено от бъдещия олимпийски шампион Кевин Кордес.


"Последните няколко години бяха доста трудни. Когато започнеш да бележиш спад в резултатите в плуването, това се отразява на психиката. Губиш идентичност. В живота на всеки плувец идва момент, в който трябва да свали плувния екип", каза Александров, когато обяви края на състезателната си кариера.

Коментари

Новини Варна