IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
10:02 | 3 април 2018
Обновен: 06:54 | 1 май 2024

Община Варна отпусна средства за вековния юбилей на Спартак 1918

Богата програма предстои за отбелязването на 100 г. от създаването на футболния клуб

По материала работи: Борис Проданов
Община Варна отпусна средства за вековния юбилей на Спартак 1918

Община Варна ще отпусне 100 000 лв. за отбелязване на вековния юбилей на футболен клуб „Спартак 1918“. Гласуването на субсидията стана в днешното извънредно заседание на местния парламент след дебати за целесъобразността на отпусканата сума. От трибуната бяха изразени притеснения, че има опасност "соколите" да минат едва ли не на общинска издръжка. И че общината има и други спортове за финансиране. Сумата беше одобрена с акцент на сериозната функция на община Варна за развитието на спорта. Както и фактът, че жестът за юбилея е знак на уважение към всички варненци. Председателят на УС на ФК "Спартак 1918" Стефан Калименов защити искането с подробности за предстоящите празнични събития, давайки гаранции за прозрачно изразходване на финансите. От клуба правят всичко възможно за възраждане на спортната база и на тима, радвал Варна през целия този век. Футболният клуб и сдружението ОСК "ЖСК - Спартак" (където членуват 14 клуба!) ще празнуват заедно този юбилей!

 

„Футболът е нашето лице“, синтезира ситуацията зам.-председателят на ОСК „ЖСК – Спартак“ Иван Иванов.

 

Предстои организиране на футболен мач на „Спартак 1918“ с реномиран европейски отбор, стана ясно на днешното заседание на ОбС - Варна. Сериозна част от средствата ще се вложат именнно в това. Предвижда се също изработване на копие на сребърната Царска купа от 1932 г., когато клубът става шампион на България. Както и на сувенири на легендарния "Спартак".

 

В рамките на честванията ще бъде открита музейна сбирка на стадион „Спартак“, а историята на футболния клуб ще бъде разказана в специална книга. Плановете са тя да се издаде в тираж от 5000 броя, бе съобщено пред членовете на комисията. За юбилея ще се организира също тържество с ветераните и деятелите на футболния клуб и спортните клубове на „Спартак“. Детско-юношеската школа също ще бъде включена в тържествата със специални събития.

 

Кулминацията на честванията ще бъде на 28 август 2018 г., когато се навършват точно 100 г. от основаването на клуба, носил различни имена във вековната си история.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна