IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
18:35 | 24 юни 2018
Обновен: 09:50 | 25 април 2024

Българи победиха във всички категории на ултрамаратона "Витоша 100"

В състезанието тази година участваха над 2500 души от 25 държави

По материала работи: Ставри Таргов
Българи победиха във всички категории на ултрамаратона "Витоша 100"

Българи победиха във всички категории на ултрамаратона "Витоша 100", известен още като "Обиколката на Витоша". В състезанието тази година участваха над 2500 души от 25 държави. Бегачите тръгнаха в полунощ от резиденция "Бояна", а колоездачният етап се проведе вчера, при дъжд и силен вятър.

 

Миналогодишният победител при жените Мария Николова отново зае първото място при бегачите, като подобри времето си с цели 12 минути. Тя пробяга разстоянието от близо 100 км за 9 часа и 37 мин.

 

"Спи ми се и ме болят краката. За разлика от миналата година не ни валя дъжд. Температурите бяха по-ниски, не беше горещо. Беше добро трасето. Имам икономическо образование, но треньор съм - кондиционни тренировки. С бягането, така предизвиквам собствените си възможности. Тичам в планината. Мен това лично много ме зарежда", каза пред „Хоризонт“ Мария Николова.

 

При мъжете-бегачи победител е Александър Спасов, с време 8 ч. и12 мин. Преди две години той зае 40-о място в същия ултрамаратон, а сега подобри времето на миналогодишния победител с повече от 30 минути. Трима т.нар.пейсъри бягаха с него през по-голямата част от времето, за да го мотивират. "Надъхваха ме... Мотивира ме това, че са ми приятели и са с мен заедно по трасето" - разказа пред Хоризонт Александър Спасов.

 

В категорията дуатлон на първо място се класира Камен Тончев. Вчера той измина 100-те километра с велосипед за 5 часа и 25 минути, а днес премина повторно маршрута за 10 часа и 11 минути - тичайки.

 

"Цяла година тренировки, костваше ми много от свободното време. Тази година за първи път изпитвам такова голямо удоволствие, въпреки лошото време вчера на колоезденето, затова, че се справям. Изпитвам удоволствие от този тип болка. Обичам да надскачам себе си. Започнах да се занимавам със спорт в късна възраст, на 32-33 години и искам да покажа на хората, че годините не са нищо повече от една обикновена цифра", каза Камен Тончев пред „Хоризонт“.

 

При жените в дуатлона първа се класира Боряна Николчева.

 

При колоездачите двамата победители са Ивета Алексиева и Александър Алексиев.
"Обиколката на Витоша" е част от инициативата "София - европейска столица на спорта 2018", чиято цел е да насърчи масовия спорт.

 

БНР

Коментари

Новини Варна