IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Спорт
15:39 | 18 юли 2018
Обновен: 01:31 | 28 февруари 2024

Варненец ще прекоси със сърф Черноморието

Компания на Йоан Колев ще прави Илияна Стоилова

По материала работи: Борис Проданов
Варненец ще прекоси със сърф Черноморието

Варненецът Йоан Колев е един от двамата спортисти, които ще преминат с уиндсърф цялото българско Черноморие през септември. Около 300 км с поривите на вятъра с една кауза – да освободим любимото Черно море от пластмасата.

 

Йоан е бивш олимпийски състезател и балкански шампион по уиндсърф клас RS:X racing. Започва професионалната си спортна кариера още на 10-годишна възраст и съвсем скоро се нарежда на престижното 5-о място сред младежите в Европа. Възпитаник на варненското спортно училище „Г. Бенковски“.

 

През 2010 г. влиза в първата десетка на световното първенство, а през същата година завоюва и първата си Балканската титла.

 

По това време заема трето място за младежи в света, а 2012 г. е неговото дългоочаквано представяне на летните Олимпийски игри в Лондон, където заема 26-о място сред световния сърф елит. Съосновател на Akasha surf school.

Илияна Стоилова ще му прави компания в начинанието. Тя е многократен шампион по ветроходство.

 

Разстоянието от Дуранкулак до Резово по вода е около 300 км и двамата планират да го направят за два дни през септември.

 

„Наистина прекарваме много време във водата. Понякога дори става трудно да кара човек. Искаме да се опитаме да освободим Черно море от пластмасата. Организираме и и летни лагери за деца с двигателни увреждания, церебрална парализа и заболявания от аутистичния спектър. За тях изработихме специална дъска, на която те да могат да се качват със седалка, спокойно да се облегнат и да са в безопасност. Тази година за лагера се записаха 32 деца“, каза Йоан.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна