IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
16:34 | 20 август 2018
Обновен: 08:08 | 17 април 2024

Роналдо, Модрич и Салах са номинираните за футболист на годината на УЕФА

Португалецът ще опита да стане първият играч, който печели три пъти поред приза

По материала работи: Деян Михайлов
Роналдо, Модрич и Салах са номинираните за футболист на годината на УЕФА

Петкратният носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо, избраният за най-добър футболист на световното първенство в Русия Лука Модрич и голмайсторът на Висшата лига Мохамед Салах са тримата финалисти за наградата на УЕФА за играч на сезона.


Отличието ще бъде връчено за осма поредна година. Роналдо, който е трикратен носител на наградата, неизменно е сред тримата финалисти от създаването на наградата през сезон 2010-11.


Португалецът ще опита да стане първият играч, който печели три пъти поред приза на УЕФА. Той изигра поредния си впечатляващ сезон с "Реал" (Мадрид) и отбеляза 44 гола в 44 мача във всички турнир. 33-годишният нападател изведе белите до трета поредна купа в Шампионската лига, като се разписа 15 пъти в 13 двубоя.


След световното първенство, на което Португалия отпадна в осминафиналите след загуба от Уругвай, Роналдо напусна "Реал". След 15 трофея и 450 гола в 438 мача с екипа на белите той премина в "Ювентус" с трансфер за 100 милиона евро.

Модрич също остави паметен сезон зад гърба си. Освен че беше част от поредните успехи на "Реал", 32-годишният полузащитник помогна на Хърватия да стигне до исторически финал на световното първенство.


Салах нямаше много поводи за радост в Русия, където пристигна с контузия, а Египет отпадна още в груповата фаза. Той обаче изигра изумителен първи сезон след трансфера си от "Рома" в "Ливърпул" през миналото лято.


Египтянинът обра всички индивидуални награди във Висшата лига, след като вкара 32 гола в 36 мача и подобри рекорда за най-много попадения в шампионат с 38 кръга. Той добави 11 попадения в Шампионската лига, като беше с основна заслуга "Ливърпул" да стигне до финала на най-силния клубен турнир.


Тазгодишният носител на наградата на УЕФА ще бъде обявен на 30 август. Победителят се определя сред гласуване между 55 спортни журналисти, представители на страните-членки на европейската футболна асоциация.


Зад Роналдо, Модрич и Салах останаха Антоан Гризман (72 точки), Лионел Меси (55 т.), Килиан Мбапе (43 т.), Кевин де Бройне (28 т.), Рафаел Варан (23 т.), Еден Азар (14 т.) и Серхио Рамос (12 т.).


Днес бяха обявени и финалистите за наградите за най-добре представилите се играчи по постове в Шампионската лига. Номинираните при вратарите са Джанлуиджи Буфон, Алисон Бекер и Кейлор Навас, при защитниците - Марсело, Рамос и Варан, при халфовете - Де Бройн, Модрич и Тони Кроос, а при нападателите - Роналдо, Салах и Меси.

 

dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна