IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Спорт
12:53 | 18 септември 2018
Обновен: 19:49 | 12 март 2024

Стефан Цанков спечели дрифт купата на Балканите

Топ дрифт пилотите на Балканите се състезаваха за Balkans Drift SuperCup 2018 във Варна

По материала работи: Слав Велев
Стефан Цанков спечели дрифт купата на Балканите

 

Balkans Drift SuperCup 2018 завърши с победа за българския дрифт пилот - Стефан Цанков - Арчи от Mirafiori Team. Състезанието се проведе на картинг писта Варна в продължение на два дни - 14 и 15 септември, като събра топ пилотите от България, Румъния и Сърбия. Още в деня на квалификациите Стефан се класира на второ място, като от първия - Красимир Стефанов го деляха само 0.03 точки. На следващия ден се състоя и финалната битка на квалифицираните топ 16 пилота.

 

В осмина финалите първият конкурент срещу когото се изправи Стефан беше Галин Петров, като двата ръна завършиха съответно 7:3 и 6:4. Следващото препядствие по пътя към победата беше съотборника на Арчи от Mirafiori Team - Стефан Зашев. И двата рън-а завършиха 10:0 в полза на Цанков, поради технически проблем с колата на Зашев.  Трудна и продължила в цели 6 ръна беше битката му с Европейския шампион Павлин Пенев. Съдията се принуждава да отсъди тъй наречения “one more time”, така че батъла да се преповтори. Но резултатът е същия и се стига до “внезапна смърт”, в която първия спечелен рън се смята за финален. След 5:5 във внезапната смърт, се стига до втора внезапна смърт, където Цанков вече побеждава с 6:4. На финала Стефан се изправи и срещу трикратния шампион по дрифт на България - Красимир Стефанов. В първия рън завършват с равни точки, но във втория съдията отсъжда 6:4 за Стефан, с което първата победа в Balkans Drift SuperCup бе спечелена от представителя на България. Победата донесе на Арчи и 1000 лв парична награда. Останалия на 2-ро място Красимир Стефанов спечели 600 лв, а класиралият се на трета позиция Павлин Пенев грабна 400 лв. Всички парични награди бяха осигурени от Softelectronic.

 

4-ти остана Атанас Колев. В топ 8 се наредиха още Стефан Зашев, Иван Станков, Силвио Гоцев и Костадин Патриков. С медали за топ 16 си тръгнаха Игор Стеванович, Влад Станеску, Галин Петров, Иван Божков, Златко Георгиев, Стефан Стефанов, Недко Буюклиев и Димо Георгиев.

 

Дрифт купата на Балканите събра над 4 000 души на картинг пистата и представи на зрителите невероятно шоу с интересни участници, които демонстрираха изключително високо ниво на техничност и умения в дисциплината. За участие в състезанието всеки от тях е получил специална покана, на базата на своите успехи и постижения до момента.

 

Balkans Drift SuperCup се проведе на тъмно, само под прожекторите на пистата. Водещ на състезанието беше познатият ни като коментатор на Формула 1 - Момчил Манчев. Съвместно с Цветомир Андреев запознаха публиката с пилотите и основните принципи във формирането на оценката. Оценяването беше също на най-високо възможно ниво - специално за да бъде съдия на Balkans Drift SuperCup в България пристига Mike Procureur - Директор на Световния дрифт шампионат King of Nations, Директор на Европейския дрифт шампионат King Of Europe и Президент на Световната Дрифтинг Асоциация.

 

Подаръци имаше и за посетителите, които освен, че си тръгнаха заредени с положителни емоции, всеки от тях получи карта за отстъпка в бензиностанции Петрол.

 

Варна се наслади на три дни дрифт, като ден преди Balkans Drift SuperCup видяхме част от участниците в зашеметяващо дрифт шоу - Summer Drift Show Варна 2018 пред един от големите варненски търговски центрове, което събра половината град!

 

По време на дрифт съревнованието станахме свидетели и на финала на най-мащабното картинг състезание за любители Red Bull Kart Fight Bulgaria 2018. Шампионската титла грабна най-младият състезател - Стоян Барбуков (18г.)

Коментари

Новини Варна