IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Спорт
13:06 | 18 септември 2018
Обновен: 07:55 | 17 април 2024

Варненец взе исторически бронз от мондиала по петобой

Тодор Михалев в тандем с Явор Пешлеевски („Славия“) направиха фурор в Мексико

По материала работи: Борис Проданов
Варненец взе исторически бронз от мондиала по петобой

Тодор Михалев се завърна във Варна от Мексико, където спечели трето място при мъжете от световното първенство по модерен петобой. В щафетата той стартира с Явор Пешлеевски от „Славия“.

 

Това е и първият медал за България от мондиал за мъже от 17 г. насам, след третото място на Цанко Хантов през 2001 г.

 

Състезанието започна с дисциплината фехтовка, където "лъвовете" завършиха с 6-ти резултат във временото класиране, след това показаха 14-о време на плуването (2х100м св.стил), но успяха да преминат конната езда с най-голям брой точки (в модерния петобой състезателите получават непознати за тях коне чрез жребий). Така Пешлеевски и Михалев стартирата от 6-та позиция на последната дисциплина - бягане и стрелба (4х800 м laser-run). С невероятно бягане и отлична стрелба българите се пребориха за бронзовите медали. Международната федерация по модерен петобой (UIPM) определя българското класиране като сензацията на това световно първенство.

 

Тандемът Пешлеевски – Михалев показа потенциала си още миналата година, когато завоюва 4-о място на европейското първенство за младежи и 6-о място на световното за мъже.

 

„Няма лесно състезание. Спечелихме бронза с умения, не толкова на късмет. Дисциплините са плуване, бягане, конна езда, стрелба и фехтовка. Най-силните ми страни са във фехтовката и ездата“, каза за тв „Черно море“ Тодор Михалев.

Конкурентите са от Русия, Беларус, Франция… Няма вече слаби държави в петобоя.

 

В мондиала преди нашите са били „петлите“ (първи) и чехите.

 

„Състезание със състезание не си прилича. Вече тренираме за следващите турнири, стремим се към по-добър резултат. Има доста силни атлети от по-долните възрастови групи. Вече съм при мъжете, и преди съм стартирал в елита, но разликата в сравнение с младежите е огромна. Противници са ми състезатели с поне 8 г. опит само при мъжете, разбират спорта много по-добре от мен. Опитът ми е 8 г., но във всички възрасти. Сами си правете изводите“, добави Тодор Михалев.

 

Мислим за следващата година, надявам се резултатите ни да бъдат същите и по-добри, категоричен е той.

„Готвя се и за олимпиадата. Следващото голямо първенство е за спечелване на точки и квота за олимпиада. Разчитаме на нов удар в щафетите в европейския и световен шампионат“, оптимист е варненецът.

 

Красимир Николов

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна