IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
13:21 | 22 октомври 2018
Обновен: 07:43 | 17 април 2024

Проблемите на Барса и Валверде преди "Ел Класико"

Това ще е едно по-различно дерби

По материала работи: Слав Велев
Проблемите на Барса и Валверде преди "Ел Класико"

Gol.bg представя рубриката ни "Фен зона". Днес публикуват нов материал на Иво Тонков, който пише за дербито между Лудогорец и ЦСКА (1:0).

 

Първото Ел Класико за този сезон ще бъде малко по-различно от обичайното. Няма да видим нито една от емблемите на съвременния фубол в игра -  Лионел Меси и Кристиано Роналдо, и то за пръв път от 2007 година насам.Реал Мадрид е изключително колеблив в изявите си, откакто португалецът и Зинедин Зидан напуснаха "белия балет". Барселона от своя страна също има не малко слаби моменти от началото на сезона.

 

Каталунците също страдат от отсъствието на един от лидерите си Андрес Иниеста. До някаква степен липсата му все още не се усеща чак толкова, най-вече заради на изключителната игра на Фелипе Коутиньо напоследък и последните мачове на новото бразилско попълнение Артур.Валверде върна в употреба схемата 4-3-3. Системата, която е в корените на Барса. През миналия сезон каталунците често залагаха на 4-4-2 след изненадващото напускане на Неймар. Поради тази причина беше закупен на пожар Усман Дембеле, но се вижда, че му трябва още време за интегриране в отбора, особено след една тежката травма на левия крак, която го остави извън терените за дълго време и няколкото последвали дребни контузии след това. От началото на сезона започна той като ляво крило в схемата 4-3-3, но в последните мачове Коутиньо играе на този пост. Още повече, след като в центъра Артур, Серхио Бускетс и Иван Ракитич дават нужната сигурност на Валверде.

 

Няма съмнение, че Дембеле имат страхотен талант и е изключително експлозивен футболист. Ситуацията в момента е перфектна възможност да го докаже след контузията на Лео Меси. Това дава шанс на френския талант да играе на любимото си дясно крило.Ясно се вижда, че основният проблем на Барса от началото на сезона е в защитен план. Дори и преди контузията на Самюел Юмтити имаше мигове на смут по време на мачовете. Жерард Пике е далеч от оптималната си форма, а Клеман Ленгле дойде преди броени месеци в отбора и все още не се е приспособил към обстановката. Защитата на Валверде допуска изключително леки голове от наглед леки ситуации – понякога от прости рикушети, но понякога и от грешно позициониране на отделните бранители. Тук трябва да се спомене и Нелсон Семедо, който прави добри мачове напоследък. Внася баланс между двете крила най-вече в атакуващ план. Играе много смело и сърцато, но си личи една негова особена слабост в защитен план – позиционирането.

 

Това се вижда  в моментите на контраатака, когато не успява да се насочи по най-добрия начин коя зона точно трябва да покрие. Тук вече трябва и треньорът да се намеси и да наблегне в този план, защото в атака си личи,че е много силен и не се разчита само на левия бек Жорди Алба, който е феноменален, но за съжаление без алтернативен вариант на този етап.Тук трябва и да се обърне внимание на трансферната политика на Барселона, която е често странна след напускането на Неймар. Определено сполучиха с купуването на Паулиньо. Той дойде от Китай и всички подлагаха на съмнение качествата му, но бразилецът запуши устите на критиците си много бързо. Дойде и летният трансферен прозорец, в който той изненадващо бе продаден обратно на отбора, от който пристигна на "Камп Ноу" година преди това. Някои ще кажат,че този трансфер има смисъл, защото се взе добра сума, благодарение на която Артур бе закупен от Гремио.

 

 

Стефан Георгиев, специално за Gol.bg

Подробности в gol.bg

Трима играчи бяха наказани за мелето на "Лейкърс" - "Хюстън"

Коментари

Новини Варна