IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
12:48 | 16 януари 2019
Обновен: 02:38 | 28 февруари 2024

Григор Димитров пречупи Пабло Куевас

Близо три часа бяха необходими на българина да надиграе уругвеаеца

По материала работи: Деян Михайлов
Григор Димитров пречупи Пабло Куевас

Григор Димитров загуби сет и във втория си мач на Australian Open, но отново показа увереност и се справи с предизвикателството, което му отправи уругваецът Пабло Куевас.


Българският тенисист спечели с 6:3, 6:7 (5), 6:3, 7:5 след 2.49 часа и се класира за третия кръг. Следващият му съперник е италианецът Томас Фабиано, който заема 102-ото място в световната ранглиста.


Високият 173 см Фабиано спечели драматична победа с 6:7 (13), 6:2, 6:3, 3:6, 7:6 (5) срещу Рейли Опелка. Борбеният италианец издържа на мощната игра на 211-сантиметровия американец, който направи цели 67 аса и излезе пети във вечната класация по директни точки от сервис в един мач.


Победителят от мача между Димитров и Фибиано ще срещне Андреас Сепи или Франсис Тиафо в спор за място в четвъртфиналите на първия за годината турнир от Големия шлем.

Димитров започна много уверено мача с Куевас. Той вкарваше висок процент първи сервис, печелеше с лекота своите подавания и не даде нито една точка за пробив на Куевас. Българският тенисист загуби едва две от разиграните 22 точки в петте си сервис гейма, като спечели 100% от разиграванията след втори сервис.


Полуфиналистът от 2017 г. реализира пробив в първото подаване на Куевас, затвърди го с гейм на нула и поведе с 3:0. В следващия гейм той имаше шанс да пробие още веднъж. Куевас се спаси и спря серията на съперника, но това не попречи на българина да спечели с лекота сета.


В тази първа част Димитров записа 13 печеливши удара срещу три за уругваеца, като допусна и по-малко непредизвикани грешки - 9 срещу 12. Бившият №3 в света излезе победител при всяко едно от четирите си излизания на мрежата и спечели точката при четири от петте излизания на съперника.


Във втория сет Куевас започна да сервира много по-добре и мачът стана много равностоен. Уругваецът имаше и първата точка за пробив - при 3:2, но Димитров се спаси.


Българинът се озова в още по-тежка ситуация, сервирайки за оставане в сета при 4:5. Той два пъти беше изправен пред точки за пробив, които бяха с цената на сетбол, но отново се измъкна.


В ответния гейм Димитров на свой ред получи два шанса за пробив, при това поредни при 40:15. Куевас успя да ги отрази и няколко минути по-късно двамата влязоха в тайбрек. Решаващият гейм започна по-добре за уругваеца, който поведе с 4:2 при смяната на полетата.


Димитров върна минипробива и намали до 4:5. Веднага след това обаче той допусна непредизвикана грешка и даде два сетбола на Куевас. Българинът спаси първия с ас, но уругвацът се възползва от втория и изравни сетовете.


В началото на третата част двамата размениха по един сервис гейм на нула. Последва трудно подаване за Димитров, което премина през две равенства, но без да се стигне до точка за пробив.


В ответния гейм Куевас имаше сериозни проблеми с началния си удар, като направи две двойни грешки в първите три точки. Димитров стигна до шанс за пробив при 40:30. Куевас се спаси, но след непредизвикана грешка даде втора възможност на съперника. Българинът дори не трябваше да влиза в разиграване, за да пробие, след като уругваецът направи трета двойна грешка.


Димитров затвърди предимството си, поведе с 4:1 и нямаше никакви проблеми да затвори сета с 6:3 след два поредни сервис гейма на нула.


Седмата двойна грешка на Куевас в мача даде възможност на българина да стартира четвъртия сет с пробив. 94-ият в световната ранглиста обаче се измъкна. Това успокои играта на уругваеца, който стабилизира сервиса си и завърза сета.


Сетът вървеше добре за Куевас, който при 5:5 поведе с 40:0 при свой сервис и беше на път да си осигури поне тайбрек. Димитров обаче направи няколко отлични ретура и се закачи в гейма. Той спечели четири поредни точки и стигна до "скрит" мачбол. Куевас се спаси, но даде втори шанс на българина и този път допусна непредизвикана грешка от форхенд.


Сервирайки за спечелването на мача, Димитров не допусна никакви колебания и приключи мача след 2.49 часа.

 

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна