IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
15:22 | 22 февруари 2019
Обновен: 02:52 | 28 февруари 2024

Ники Лауда на 70: Шампионът, победил 2 пъти смъртта

Легендарният австрийски пилот празнува рожден ден

По материала работи: Пламен Янков
Ники Лауда на 70: Шампионът, победил 2 пъти смъртта

В историята на Формула 1 има много герои и много шампиони. Достатъчно е да споменем имената на Михаел Шумахер, Аертон Сена, Ален Прост, Нелсън Пикет, Джеймс Хънт, Хуан Мануел Фанджо... Но има само един шампион, който е побеждавал 2 пъти смъртта, отбелязва dnes.bg.

 

Ники Лауда, трикратният световен шампион между 1975 и 1984 година, днес става на 70 години. Роден на 22 февруари 1949 година, Андреас Николас "Ники" Лауда е наследник на богато семейство и от него се очаква да поеме семейния бизнес и да живее в разкош. Той обаче се отказва от този път, за да се отдаде на своята страст – бързите коли. Отхвърлен от семейството си заради неразумната си страст, Лауда започва своя път със заем от 30 000 британски лири и застраховка "Живот". За всеки случай. Но скоро става най-голямата звезда във Формула 1 през 70-те.

 

На 1 август 1976 година на пистата "Нюрбургринг" обаче се случва нещо, което обръща живота му. Световният шампион с Ферари Лауда води свирепа битка с ексцентричния британец Джеймс Хънт от Макларън за титлата в шампионата. В онези години култовата днес Северна дъга на "Нюрбургринг" е била задължителна част от всеки сезон във Формула 1. Дългата 12.9 километра писта, виеща се в германския планински масив Айфел, била толкова предизвикателна и опасна, че сър Джеки Стюарт й дал прякора "Зеления ад", заради множеството гори около състезателното трасе.

 

По време на втората обиколка от състезанието летящият австриец губи контрол над болида си, колата му се завърта и се удря в мантинелите, след това се връща на трасето, където в нея се забива друг болид и автомобила на Лауда избухва в пламъци.

 

 

 

Шокирани негови колеги спират на пистата и го вадят от горящата кола. Сред спасителите са пилотите Артуро Мерцарио, Брет Лънгър, Гай Едуардс и Харалд Ертъл, които вадят Лауда. Според специалистите, австриецът престоява 45 секунди сред пламъците и сред температура, достигаща 800 градуса по Целзий. Лауда е откаран в болница с тежки изгаряния и сериозен проблем с дробовете. Малко по-късно Лауда изпада в кома. Състоянието на световния шампион е толкова тежко, че от болницата предлагат на близките му да осигурят свещеник. Чудото обаче се случва и австриецът оцелява. И не само това - той се завръща на пистата и става още 2 пъти световен шампион.

 

В началото на август миналата година пък трикратният шампион във Формула 1 победи смъртта за втори път - той претърпя успешна трансплантация на бял дроб във виенска болница. Седмица по-рано той бе приет в лечебното заведение с кашлица и висока температура, а лекарите обявиха, че само бърза трансплантация ще спаси живота му. Заради тежкото му състояние той бе транспортиран от Ибиса до Виена, където да бъде лекуван.

 

След сложната операция, в едно от първите си интервюта Лауда призна, че след интервенцията "се е учил отново да ходи", но в края на годината е напреднал значително и се похвали, че е като "фурия на тенис корта". И че е победил за втори път смъртта.

Коментари

Новини Варна