IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
21:01 | 22 март 2019
Обновен: 06:51 | 17 април 2024

Спорна дузпа спаси националите от загуба на старта на квалификациите

Лъвовете записаха домакинско равенство 1:1 срещу Черна гора

По материала работи: Пламен Янков
Спорна дузпа спаси националите от загуба на старта на квалификациите

Българският национален отбор започна с европейските квалификации с домакинско равенство 1:1 срещу Черна гора, съобщи Dnevnik.bg. Пред около 10 хиляди зрители на Националния стадион "Васил Левски" футболистите на Петър Хубчев се нуждаеха от силен финален щурм, за да вземат точка от коравия тим на черногорците.


Българите можеха да спечелят благодарение на мощния завършек на двубоя, след като преди това 75 минути не бяха на висота.


Черна гора поведе в началото на второто полувреме, когато в 50-ата минута Стефан Могуша откри след красив удар с левия крак. В последния четвърт час на срещата на терена имаше само един отбор, като България направи всичко възможно да се спаси от загуба.


Това стана факт в 82-ата минута след точно изпълнена дузпа от Тодор Неделев. В ситуацията българите имаха късмет, след като нарушение срещу Станислав Костов извън наказателното поле беше маркирано като дузпа.


В квалификациите за Евро 2020 България е в една група с Англия, Чехия, Черна гора и Косово.


Първата ситуация пред една от двете врати се откри пред българския тим. В седмата минута Тодор Неделев стреля слабо с левия крак, а бранителят на Черна гора Жарко Томашевич блокира удара с глава, след което и вратарят Даниел Петкович се намеси пред погледа на Галин Иванов.


Последваха минути с битка основно в средата на терена. Няколко пъти българите откраднаха топката в центъра, но до опасности не се стигна.


Първата реална голова опасност беше създадена от гостите от Черна гора. В 18-ата минута Марко Иванич се възползва от грешка на Николай Бодуров и изскочи сам срещу Николай Михайлов. Нападателят на гостите опита да прати топката под плонжа на вратаря, но тя рикошира и излезе в корнер.


В ситуацията Михайлов получи и контузия, но все пак успя да продължи участието си.


След този момент българите отново успяха да изнесат играта и да я пренесат в полето на съперника. Черна гора действаше на контраатака, но няколко пъти се отвориха пространства в полето на съперника. При една контраатака и ситуация трима на трима Тодор Неделев и Галин Иванов не успяха да комбинират.

 

Черногорският вратар Петкович също трябваше да се намесва точно половин час след началото на мача. След центриране от пряк свободен удар стражът на гостите изби опасно летящата топка.


В началото на второто полувреме нямаше драстична промяна в действията на българските футболисти. Халфовата линия в бяло продължи да бъде пасивна и да се разчита предимно на центрирания от фланговете или на пробиви.


Черна гора имаше по-ясен план и той сработи в 50-ата минута, когато гостите откриха резултата. Стефан Мугоша беше намерен около границата на наказателното поле, където финтира последователно Божиков и Петър Занев, след което с фалцов удар с левия крак прати неспасяемо топката в долния десен ъгъл на Николай Михайлов - 0:1.


Черногорците спазиха тенденцията да се разписват във всеки мач с България. За пети път тимът отбелязва, като за трети пореден повежда в София.


Бяха нужни седем минути, за да може българският тим да отговори по някакъв начин. Това се случи след далечен изстрел на Ивелин Попов, но той беше неточен. Това обаче не успя да събуди българските играчи, като те действаха притеснено и с много грешки в защита.


Час след началото на мача Марко Янкович и Мирко Иванич сътвориха най-красивия момент в срещата, когато с двойно подаване елиминраха българската отбрана. Иванич изскочи на стрелкоа позиция, но ударът му мина покрай вратата на Михайлов.

 

Дори появата на Станислав Костов на терена не успя да вдъхнови българските играчи. В предни позиции тимът на Хубчев продължи да не създава абсолютно нищо. Последното подаване липсваше, като се стигаше основно до обходи действия около наказателното поле. Ударите също липсваха.


Около 20 минути преди края тежка контузия получи Ивайло Чочев, който беше откраран с линейка от стадиона.


Първият точен удар за България дойде чак в 71-ата минута, когато Георги Костадинов стреля с глава, но прекалено слабо и не затрудни стражът на Черна гора Петкович.


Чак в последния четвърт час България се събуди и притисна съперника си. Ивелин Попов беше много близо до гол в 76-ата минута, но вратарят на черногорците отрази с голяма доза късмет.


Това даде импулс на целия отбор, а съперникът прие играта изцяло в своята половина, прибирайки се пред наказателното си поле. При навлизане в последните 10 минути и късметът беше на страната на България, след като френският рефер Руди Буке даде дузпа за домакините.


Той отсъди нарушение срещу Станислав Костов и посочи бялата точка. Повторенията показаха, че Йовович фаулира централния нападател на България извън наказателното поле, но въпреки това Буке не уважи протестите на гостите.


От бялата точка Тодор Неделев стреля хладнокръвно и изравни - 1:1.


В последните минути на терена беше много интересно, като ситуации имаше и за двата тима. Първо 17-годишният Мартин Минчев пропусна отличен шанс да донесе победата на България, стреляйки встрани. Малко по-късно Николай Михайлов се намеси добре и спаси удар на черногорците при контраатака.

Коментари

Новини Варна