IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
20:15 | 24 март 2019
Обновен: 14:55 | 25 април 2024

Гуардиола носи футбола в сърцето си и затова постига успехи

Спортният директор на Манчестър Сити Чики Бегиристайн говори пред Христо Стоичков

По материала работи: Юлиян Атанасов
Гуардиола носи футбола в сърцето си и затова постига успехи

Предаването "Код Спорт" по ТВ+ излъчи поредното любопитно интервю на Христо Стоичков за ТВ гиганта "Унивижън". Този път кавалерът на "Златната топка" разпита от първо лице спортния директор на Манчестър Сити Чики Бегиристайн. Той стои неотлъчно до треньора на "гражданите" Пеп Гуардиола. Бегиристайн е доказан професионалист, изиграл 223 мача за Барселона, триумфирал в Шампионска лига и като футболист, и като спортен директор. Той е човекът, който с трансферните си ходове направи така, че Манчестър Сити да няма дори слаба резерва.

 

- Чики, много благодаря, че ни прие тук в твоя дом в Манчестър! За нас е истинска привилегия да имаме тази възможност. Как се чувстваш като спортен директор в такъв голям клуб като Манчестър Сити?

- Вярно, че тук се чувствам като у дома, а щом аз съм у дома и ти си у дома, защото моят дом е и твой дом! Както и ти винаги си ме посрещал! Истината е, че сме наистина очаровани от условията тук. Освен това съм много доволен от предизвикателството! Работя в Сити вече няколко години. След Барселона си дадох сметка, че отдавна имам натрапчива идея и тя е, че трябва да дойда да работя във Висшата лига. Още докато бяхме играчи и идвахме да играем тук, се възхищавах от стадионите и невероятната атмосфера в Англия. Както и от легендите и всички истории, които тук ти разказват. Имах голямо желание да дойда и ето че го направих - дойдох и съм много доволен от това. Също така е вярно, че съм в чужда страна, но пък съм обграден и с много приятели от моята родината. Затова не чувствам никакво неудобство.

 

- Изживя една златна епоха в Барселона.

- Да, най-вече като дойде ти! (смеят се)

 

- Сега искам да говорим за периода ти като спортен директор. После ще говорим и за времето като играч. Задачата на спортния директор е трудна. Особено за човек, който активно е играл футбол, а после трябва да върши един куп други неща едновременно. Какво научи в Барселона с Жоан Лапорта и Йохан Кройф, мир на праха му? И останалите от тяхното обкръжение - от Алесанко и другите?

- Виждаш ли - невъзможно е човек да не върне историята винаги още малко по-назад. Ние изживяхме една изключителна епоха също и като футболисти по времето на Йохан като треньор и накрая, когато станеш спортен директор някак естествено се стремиш да направиш нещата такива каквито са били, когато си бил футболист. Най-добрият период от живота ми във футбола беше в Барса с Йохан и с всички негови новаторски идеи. И сега като спортен директор единственото, което мечтая е това да се повтори. Най-важното нещо е идеята и хората, които управляват клуба, да стоят зад тази идея. Да искат да я осъществят и да те подкрепят и помагат нещата да се случат. Един път като намериш въпросната добра идея и ако имаш зад гърба си подкрепата на собствениците и ръководството, нещата стават лесни. Трябва да намериш треньор, който също да харесва идеята и заедно с него да привлечете играчи, които са специалисти в постигането на желаната цел. Горе-долу както и на нас ни се случи, когато играехме. Смяната на позициите беше нещо много ново за нас и постоянно следяхме всеки играч и всеки пост, по-точно какви трябва да бъдат задачите му. И накрая, след като мине време си запомнил всичко, което сте правили преди и просто трябва да го повтаряш, за да си успешен в мача. За мен това работи. Работеше след Кройф с Рийкард и накрая мисля, че Пеп доведе нещата до истинска кулминация с фамозното завоюване на шест купи в една година.

 

- Работил си с нашия голям капитан Хосе Рамон Алесанко. Ежедневно се трудехте заедно и аз ви гледах колко сте отдадени на каузата. Ден и нощ заедно и пътувахте постоянно да търсите най-доброто за Барселона. Защото и тогава излизаха добри играчи от школата, но трябваше да се търсят и гледат Рафа Маркес, Роналдиньо... Каква беше работата ви тогава?

- Интересно е, че точно това, което правехме тогава се случва и сега тук в Манчестър Сити. Търсиш, търсиш и накрая попадаш на точния играч, който ти трябва, с желаните качества. Вярно е, че през 2003 г. едно от основните попадения беше привличането на Роналдиньо. В една Барса, която беше малко омърлушена, той донесе радост и заряд. Преди да го привлечем се бяхме класирали шести в Ла Лига. Беше един труден период. И тогава Рони дойде с прословутата си усмивка и цялата тази радост, която носеше със себе си. И бързо направи така, че духа на всички в клуба да се повдигне. През втория полусезон взехме и други попълнения и започнахме да ги обиграваме. И благодарение на това, че имахме него към отбора, се присъединиха също и Деко, Ето'о и Белети. Така започнахме много по-лесно да намираме "специалисти" - играчи с нужните качества за конкретни постове. Не трябва да забравяме нещо важно. По онова време в състава бяха Валдес, Пуйол, Пике. Не, извинявай, Пике дойде малко по-късно с Пеп. Но също Шави, Иниеста, Лео Меси - все млади играчи.

 

- Педро също.

- Петима млади, все от школата, даже 7, а после взехме и Пике. Това реално са осем играчи, които след това станаха световни и европейски шампиони. Всички от ядрото бяха наши, от школата на Барса. И не беше само въпрос на идентичност на клуба, но и на много високо качество. Говорим за Бускетс, Шави, Иниеста и Лео. Четирима играчи, които според мен са перфектни в техническо отношение. На са 9.5 или 9.8, а са перфектни десетки. И са точните хора, ако искаш да правиш футбол с много владеене на топката, пасове между отделните линии, асистенции и всичко останало. След това като дойде Пеп, вече бяхме взели Пике, Абидал преди него, Дани Алвеш, а Ето'о остана. Така изградихме един отбор с ядро, което беше много каталунско и много "произведено в Барселона". Тимът, спечели уникално шест купи в един сезон. Шест от шест! И именно Пеп дирижира перфектно този фамозен отбор. И да - сега в Сити нещата наистина много приличат на онази история. Но тогава тази игра без топка... Ох, не беше никак лесно да накараш Ето'о и Меси да тичат, както го правеха... Никак не беше лесно. Ти знаеш също добре това. И накрая го постигнахме. Пеп го постигна. И тогава дойдоха шестте титли.

 

- С теб се запознахме с Пеп, когато дойде много млад в Барселона. Как се реши тогава той да стане треньор? Ти като спортен директор беше ли уверен, че той наистина е подходящ да води първия отбор на Барселона?

- Не. Имаше няколко алтернативи. Като спортен директор, трябваше да съм подготвен. Винаги. При Франк Рийкард през последната година вече бяхме позагубили духа, динамиката и силните тренировки. Определено отборът беше тръгнал надолу. И тогава моята работа беше да имам няколко алтернативни предложения. А в тази година точно Пеп беше в трета дивизия, където водеше Барса "Б". И вече правеше нещата там да изглеждат лесни. Ти го знаеш добре, Христо. 4-3-3 и изведнъж 3-4-3, Бускетс играе като "четворка", а през последните 20 минути действа като "шестица". А накрая в последните пет минути, ако се наложи може да мине и като "деветка". И две много важни неща - движение на отбора с топката и висока преса, когато играем на чужд терен. И започвам да си го представям с всичките тези футболисти: Лео, Ето'о, Шави, Пуйол... Представям си го и започвам да мисля кой е най-подходящ. Тук трябва да кажем, че нещата като характер, лидерство също са важни. И трябва да правиш така, че футболистите да изпълняват възложените задачи, като разбира се, най-важни са уменията. Пеп обаче има нещо много, много важно. Той носи футбола в сърцето си. И освен това може много добре да предава на играчите какво точно иска. Освен това е бил футболист в голям тим и е станал шампион в почти всичко. Така бях убеден, че той ще може да накара играчите да тичат и да изпълняват каквото им каже.

Цялото интервю – в gol.bg

 

Четете още: Барса разкарва Боатенг заради отношение

 

 

 

Коментари

Новини Варна