IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
17:14 | 22 април 2019
Обновен: 23:16 | 19 април 2024

България с шестима плувци на Световното в Южна Корея

Йосиф Миладинов и Йордан Янчев пропускат шампионата на планетата, за да гонят максимума във възрастта си

По материала работи: Деян Михайлов
България с шестима плувци на Световното в Южна Корея

В неделя приключи срокът за покриването на нормативи за световни и европейски първенства, а ден по-късно Българска федерация плувни спортове обяви и потвърди съставите.

Два са важните акценти – младоците Йосиф Миладинов (15 г.) и Йордан Янчев (17 г.) пропускат шампионата на планетата за мъже в Южна Корея, за да гонят максимума във възрастта си.

В двата отбора от общо 11  състезатели с нормативи ще имаме само една жена – Габриела Георгиева, която ще плува на второто й световно на голям басейн, след Будапеща през 2017 г.

Иначе за шампионата в Южна Корея, който ще се състои от 12 до 28 юли, нормативи са покрили осмина – Антъни Иванов (100, 200 м бътерфлай, втората дисциплина е и олимпийска квота „А“), Калоян Братанов (50 м св. стил), Любомир Епитропов (200 м бруст), Лъчезар Шумков (50 м бруст, ще запише трето световно), Светлозар Николов  (400 м съчетано), и Габриела Георгиева (200 м гръб).

„Миладинов и Янчев няма да участват на световното за мъже, за да гонят максимума от възможностите си в своята възраст. Имат голям потенциал и без да ги натоварваме с очаквания, вярваме, че могат много“, коментира пред BGswim.com Кристиян Минковски – генералeн мениджър на представителните отбори.

Шестимата изпълнили нормата, както Миладинов и Янчев, имат право да се състезават и на европейското първенство на малък басейн в Глазгоу през декември.

Любопитен е случаят с брусистите, които като покрили норматив „Б“ може да плуват и втора дисциплина. Тя се явява 100 м бруст, на която към момента по-бързо време има Шумков.

„Ще видим какво предвижда регламентът на ФИНА при подобен казус и ще преценим дали е необходимо допълнително вътрешно плуване, за да определим евентуално кой ще плува втората брустова дисциплина“, допълни Минковски.

За световното първенство за юноши в Будапеща през август, както и за европейското в Казан през юли отборът ни ще е от петима.

Освен Йосиф Миладинов и Йордан Янчев, ще плуват Здравко Баблаков, Калоян Левтеров и Павел Банчев.

На континенталния шампионат ще направим и две щафети - на 4 по 100 св. стил и на 4 по 100 смесена.

 

Световното за мъже и жени в Южна Корея
Антъни Иванов, Калоян Братанов, Любомир Епитропов, Лъчезар Шумков, Светлозар Николов, Габриела Георгиева

Световно и европейско за юноши и девойки
Йосиф Миладинов, Йордан Янчев, Здравко Баблаков, Калоян Левтеров, Павел Банчев

 

Sportal.bg

Коментари

Новини Варна