IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Спорт
21:19 | 22 април 2019
Обновен: 19:59 | 25 март 2024

Нефтохимик е новият-стар шампион на България

Бургазлии разбиха отново Хебър в третия финален плейофен мач

По материала работи: Деян Михайлов
Нефтохимик е новият-стар шампион на България

Волейболният отбор на Нефтохимик 2010 (Бургас) защити титлата си и стана шампион в Суперлигата на България за 3-а поредна година. Момчетата на Николай Желязков биха категорично у дома носителя на Купата на България и победител в редовния сезон Хебър (Пазарджик) с 3:0 (25:23, 25:15, 25:12) в мач №3 от финалния плейоф, игран тази вечер в пълната до краен предел зала "Младост" в Бургас.

Така Нефтохимик спечели финалната серия с 3-0 победи и стана шампион за 3-и пореден и общо 4-и път в своята история. Хебър, който спечели първото място в редовния сезон, ще остане със сребърните медали от шампионата. ЦСКА, които завършиха втори през редовния сезон, но отпаднаха на 1/2-финалните плейофи, пък ще се окичат с бронзовите отличия.

Началото на първия гейм беше равностойно до 5:5, след което гостите от Хебър поведоха със 7:5 след атака през центъра и ас на Стойко Ненчев. Постепенно Нефтохимик успя да обърна до 11:10 в своя полза след две атаки на Георги Петров и Николай Учиков и грешка на руснака Михаил Никкел от Хебър. Разликата леко нарасна до 13:11 след продължително разиграване и контра на словенския посрещач Ален Джорджевич. "Тигрите" от Пазарджик изравниха при 14:14 след атака на македонския национал Александър Ляфтов и силна контра на канадския диагонал Брадли Гънтър. Момчетата на Атанас Петров дори дръпнаха с 18:16 след атака на Венцислав Рагин и ас на Ляфтов. Бургазлии реагираха веднага и стигнаха до 18:18 след грешка на Ляфтов от сервис и страхотен блок на Теодор Тодоров. Двата тима продължига да се борят за всяка топка и да играят равностойно до 22:22, след което Нефтохимик стигна до геймбол при 24:22 след отлична атака на Джорджевич и грешка в атака на Гънтър от гостите. В крайна сметка действащите шампиони взеха гейма след 25:23 след грешка от сервис на Гънтър.

Втората част започна с две последователни грешки на Брадли Гънтър и 2:0 за Нефтохимик. При резултат 4:3 напрежението на полето избухна, като либерото и спортен директор на бургазлии Теодор Салпаров навлезе в половината на Хебър, за да иска обяснения от Стойко Ненчев. Първият съдия на срещата Ивайло Иванов показа веднага по един директен червен картон на двамата, което означаваше по една служебна точка за двата тима и 5:4. Последваха грешка от сервис на Александър Ляфтов и контра на Ален Джорджевич - 7:4 и прекъсване за треньора на Хебър Атанас Петров. Въпреки това, разликата набъбна до 11:4 след нови грешки на Ляфтов и Александър Симеонов последвани от мощен ас на Николай Учиков и контра на разпределителя Георги Братоев. Нефтохимик запази преднината си до 16:9 след поредна атака на Учиков. Предимството на шампионите стана 21:11 след нови силни изяви на Учиков и Джорджевич, след което Нефтохимик спокойно затвори гейма при 25:15 след блок-аут на Георги Петров и поведе с 2:0.

Нефтохимик продължи със силната си игра и в третия гейм, като поведе бързо с 3:0 след ас на Николай Къртев, контра на Николай Учиков и грешка на Александър Ляфтов. Въпреки тайм-аута за Атанас Петров и Хебър, разликата стана 5:0 след блок на Георги Братоев и нова директна точка от сервис на Къртев. Преднината на Нефтохимик продължи да расте до 11:2 след нови силни изяви на Георги Петров и Ники Учиков и грешка на Венци Рагин от Хебър. Шампионите продължиха да бъдат безмилостни, като направиха резултата 21:8 след нова атака на Георги Петров, пореден блок на Теодор Тодоров и ас на Георги Братоев. Нефтохимик спечели гейма с разгромното 25:12 след атака и ас на влезлия като резерва Илия Петков, а с това мача с 3:0 и шампионската титла на България за трета поредна година.

 

Sportal.bg

Коментари

Новини Варна