IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
06:50 | 12 май 2019
Обновен: 08:19 | 21 април 2024

Маратон Варна събира любители и топсъстезатели

Вижте програмата

По материала работи: Пламен Янков
Маратон Варна събира любители и топсъстезатели

Десетки класни лекоатлети пристигат, за да стартират в Маратон Варна. Поредното, четвърто издание е днес. Събитието отново е част получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 31 март в Стара Загора и ще завърши есента със София Маратон на 13 октомври. Проектът е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията.
 

Наред с любителите, на старт тази година ще застанат много елитни маратонци. Те пристигат в морската ни столица с престижни визитки и с амбиция да подобрят рекордите на трасето. В класическата дистанция на 42,195 км ще видим Ахмет Насеф. Представителят на Италия, който е с марокански произход и е женен за българка, ще защитава титлата си от миналата година и ще гони трета победа за последните 4 години във Варна. Сред елитната група ще бъде и вторият от миналата пролет Абел Роб, представителят на кенийската школа е вицешампион на Софийския маратон. Кенийската армада се подсилва от победителя на Маратон Стара Загора преди месец Осеа Тюей, изпреварил тогава само с 3 секунди в инфарктен финален спринт Ахмет Насеф. Във Варна ще видим още двама кенийци Юсеф Сбаи и Ендрю Мангата, които се наредиха съответно трети и четвърти в Стара Загора. Всички с изключение на Роб си осигуриха участие в битката за големия джакпот от 20 000 лв., тъй като завършиха под 2.25 ч. преди месец в града на липите при мъжете.
 

С място в спора за джакпота може да се похвали и втората от Стара Загора Рут Матебо, финиширала под 2.45. Кенийката сензационно бе изпреварена тогава от Вира Овчарук. „Страшно съжалявам, че не мога да опитам да продължа победната си серия и във Варна, но имам дългогодишен ангажимент към Маратона в Дъблин, който е на 5 май,“ заяви украинката. За сметка на това Рут Матебо ще преследва трета поредна победа по варненските улици и ще се опита да подобри собствения си рекорд на трасето. Припомняме, че Рут се прочу с това, че две поредни години спечели самостоятелно големите бонуси от по 20 000 лв., като най-добре представила се в българската маратонска верига. Тя обаче ще срещне мощната съпротива на сънародничката си Джейн Мбого, пристигаща като победителка на полумаратона в Клуж този месец с 1.16:15 ч. Още една атлетка допълва кенийската тройка – Каролин Чероно е с личен резултат 2.40 ч. от маратон в Италия. Мароканската школа ще бъде представена от Илхам Ел Маруди, спечелила бронз в Стара Загора преди месец.
 

Авторитетни състезатели и в полумаратона
 

Много авторитетна ще и групата на очакваните лидери в полумаратона. На старт по 21-километровото трасе ще застанат трима кенийци. Хилари Майо състезател с т.нар. „сребърен етикет“ на ИААФ и личен рекорд 1.01 ч. Вайклиф Бивот също е от „сребърната колония на ИААФ“, победител на маратона в Загреб, а личното му постижение в класическата дистанция е 2.09:55 ч. Матю Косгей пък е шампион от Маратона в Букурещ в 10-километровата дистанция тази година с резултат 29:15 мин.
 

При дамите кенийската школа ще бъде представена от Рут Мбата, тя има личен рекорд 1.13:16, във визитката й е вписана титла на 21 км от Стара Загора преди месец. Джейлани Кемутай е със сходен персонален рекорд 1.13:13 ч. и победа на маратона в Познан (Пол). Еулитер Тануи пък има 2.38 ч. за 10-ото място на Маратона в Барселона, личният й рекорд на класическото разстояние е 2.34 ч. Елитната група се допълва от мароканката Абида Езамзами.
 

Тази година Варна е с титлата „Европейски град на спорта“, което ще направи събитието още по-колоритно и специално. Във връзка с инициативата още от сега организаторите планират много съпътстващи активности, които да превърнат маратона в истински празник за жителите и гостите на града. Организаторите осигуряват рекорден награден фонд, както и предметни награди от партньори за най–добре класиралите се български състезатели в трите дистанции. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, 21 км и 10,5 км, което е предпоставка да се включат всички любители на бяганията в България. Състезанието е в официалния календар на Българска федерация по лека атлетика, поканени са всички лекоатлетически клубове и бегачески организации от страната.
 

Освен класическите дистанции ще има и градски крос 2 км, който ще е част от инициативата Световен ден на предизвикателството. Това е най-голямото спортно събитие за масов спорт, което се провежда под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 г. в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Записванията за 2 км са отворени преди старта в деня на маратона. Проявата дава възможност на всички желаещи да се включат в този ден, независимо под каква форма, с поне 15 минути активни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията 2 км ще получи талон за своето участие и ще участва в томбола за много награди / колела, топки, раници, спортни екипи много други /.
 

Ето и пълната програма
на Маратон Варна – 2019, Световен ден на предизвикателството, 12.05.2019:


07:30 – 09:15 ч. Записване на участниците дистанция 2 км.
09:20 ч. Официално откриване на Маратон Варна и Деня на предизвикателството.
09:35 ч. Старт Маратон Варна
09:40 ч. Старт – Дистанция 2 км;
10:30 – 11:00 ч. Награждаване на дистанции: 2 км, теглене на томбола с предметни награди за всички участници на 2 км.
11:00 – 11:20 ч. Награждаване на дистанции: 10,5 км и 21 км 
12:30 – 13:00 ч. Награждаване 42,195 км.
 

Маратон Варна ще бъде по утвърденото трасе, което през миналата пролет претърпя леки корекции в частта му в Морската градина за да направи състезанието по-комфортно за участници и зрители. То бе лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на сертификата, самото трасе бе леко променено, което го направи още по-привлекателно за участниците. Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта точно в 9,30 ч., но след преминаването по централната пешеходна зона, маршрутът навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.
 

И сега участниците имат следния избор:
– 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
– 10,5 км една обиколка (без възрастови ограничения)
– 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения)
– 42,195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието).

Коментари

Новини Варна