IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
14:20 | 13 август 2019
Обновен: 03:59 | 17 април 2024

50 екипажа стартират в 19-о издание на „Cor Caroli iCard”

Фаворити за спечелване на най-престижната регата са екипажите на Windwalker, LZ yachting 1991 и Krone 1

По материала работи: Деян Михайлов
50 екипажа стартират в 19-о издание на „Cor Caroli iCard”

Около 50 екипажа са подали предварителни заявки за участие в 19-ото издание на международната ветроходна регата “Cor Caroli iCard”. Стартът на състезанието е на 15 август на Морска гара Варна. През миналия сезон началото регатата бе дадено в Бургас и завърши във Варна, а сега организаторите са решили  тя да премине от север на юг.

 

Регатата стартира с иншорни гонки тип „Банан“ във варненския залив и това ще стане в деня на Варна 15 август. Те са с дължина около 2,5 морски мили. През първия ден жителите и гостите на Европейската столица на спорта Варна имат възможност да наблюдават зрелищните гонки, а вечерта ще бъде награждаването на победителите и официалната церемония по откриването на регатата. Следващата гонка е от Варна до Балчик, 17 морски мили. В третия етап участниците потеглят от Балчик към Свети Влас, 50 морски мили. В този етап има мини етап /междинен/ на поворотен знак във Варна. Той се прави с цел да бъде зачетен, ако времето не позволи да се проведе определен етап от регатата. На 18 август е поредната гонка от Свети Влас до Бургас, 27 морски мили, като участниците ще завъртят покрай остров „Свети Иван“ с десен борд. Вечерта в Бургас ще бъде официалното награждаване на призьорите по класове. Тази година класовете са общо 8, като сред тях е и националният клас „Конрад 25 R“ с 14 лодки, които ще се състезават помежду си.


Началникът щаба на ВМС Камен Кокуров обяви, че и тази година ВМС отпускат специален катер, който ще следва участниците по цялата дистанция. На него ще има медицински екип и водолази, за да се избегнат непредвидени неприятности.


Новост в тазгодишното издание на регатата е, че на всички яхти ще бъдат сложени тракери и в реално време ще могат да се следи движението на лодките. 


Според капитан Тома Томов фаворити за генералното класиране са няколко екипажа. Сред тях са Windwalker с шкипер Александър Александров от ЯСК „Несебър“, LZ yachting 1991 със шкипер Лъчезар Братоев от ЯК „Бавария яхтс“ и естествено Krone 1 с шкипер Михаил Копанов от яхт клуб „Порт Бургас”.

Коментари

Новини Варна