IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Спорт
19:34 | 21 август 2019
Обновен: 02:29 | 29 март 2024

Александър Попов преплува успешно Ламанша за под 14 часа

Първоначално намеренията му бяха да стартира в ранните часове на вторник, но началото се отложи с един ден заради лошите метеорологичните условия

По материала работи: Пламен Янков
Александър Попов преплува успешно Ламанша за под 14 часа

Плувецът с българския корени Александър Попов завърши успешно преплуването на Ламанша, съобщи Dnevnik.bg. Той завърши изпитанието за 13.58 часа, като това все още е неофициално време.


Първоначално намеренията му бяха да стартира в ранните часове на вторник, но началото се отложи с един ден заради лошите метеорологичните условия.


Успоредно с предизвикателството той имаше за цел да събере средства за благотворителност, като е близо до целта си от 5000 паунда. До момента Попов е събрал 4560 паунда, които ще бъдат насочени към британска организация, подпомагаща бездомни хора.


Преди началото на изпитанието той заяви, че се подготвя от една година за предизвикателството, като по права линия разстоянието между двата бряга е около 34 км.


"Между студа, умората, опарванията от медузи и всички останали препятствия, които могат да изникнат, ще се изправя пред много неща, които могат да ме изкушат да изляза от водата, но трябва да пренебрегна тези мисли и просто да продължа да плувам", каза тогава Попов.

 

Постижението му е далеч по време от това на Петър Стойчев, който през 2007 г. постави рекорд и с 6.57:50 ч. стана първият човек, слязъл под 7 часа. Пет години по-късно австралиецът Трент Гримзи завърши за 6.55 часа и счупи рекорда на Стойчев.

Коментари

Новини Варна