IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
08:35 | 22 август 2019
Обновен: 12:24 | 20 април 2024

Ветеран от Варна за 47-ми път гребе в регата по Дунав

Красимир Петров вдъхновява няколко поколения

По материала работи: Борис Проданов
Ветеран от Варна за 47-ми път гребе в регата по Дунав

Седемдесет и четири годишният Красимир Петров от Варна участва за 47-ми път в българския етап от 64-ата Международна дунавска регата "ТИД-2019". Това съобщи ръководителят на българския етап от гребния поход по река Дунав Йонко Кожухаров.


По думите му Петров е рекордьор по брой участия сред българите в "ТИД". "Той е една легенда. Участва за първи път през 1972 г.", обясни Кожухаров. 


Първите участници в гребния поход се събраха под хижа "Приста" край Русе, където тази година е бивакът на гребците. Досега той беше на русенския кей, но заради ремонтни дейности там е преместен. 


Кожухаров обясни, че в регатата участват 100 чужденци от три континента - Австралия, Америка и Европа, както и 70 българи. Най-младият е деветгодишно момче от Белград, което гребе заедно с дядо си, а най-възрастните са британец и германец на по 80 години. 


И през тази година има участник с ексцентричен плавателен съд. Така наречената "Яхта на Язо" е дело на мъж от София. Лодката е изработена от пластмасови гъвкави изделия и от подръчни материали, сглобени с болтчета и гайки. 


"Те постоянно се развиват, даваме му инструменти - завива ги, продължава, но той обича авантюрата. Радваме му се много, защото всяка година участва с различен вид плавателно средство", каза Кожухаров. 


Той припомни, че през миналата година мъжът от София се е включил в регатата с лодка от плексиглас, като вместо гребла е използвал два клона. През 2017 г. е бил със сал, сглобен от две PVC-тръби и три палета.


"След като завърши похода, той не се прибира с лодката си, а я подарява на някого. Така направи и с миналогодишното плавателно средство", обясни Кожухаров. 


Ръководителят на българския етап коментира, че условията под хижа "Приста" не могат да се сравняват с кея на Русе. Един от проблемите е труден достъп до града, намиращ се на шест-седем километра, както и липсата на вода за къпане. Участниците можели да се къпят в хижа "Приста", която се намира на повече от километър от бивака. 

Красимир Петров вдъхновява няколко поколения


"Ако знаехме предварително, щяхме да се подготвим. В идните години ще преместим вероятно бивака на друго място в община Русе", каза Кожухаров. 


Регатата потегли вчера.

 

БТА

 

Снимки в."Утро" (Русе)

Коментари

Новини Варна