IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
08:26 | 15 септември 2019
Обновен: 07:55 | 17 април 2024

България с трета победа на Евроволей, класира се за следващата фаза

"Лъвовете" стигнаха до успех с 3:1 гейма

По материала работи: Пламен Янков
България с трета победа на Евроволей, класира се за следващата фаза

Волейболните ни национали постигнаха трети пореден успех на Европейското първенство.


Момчетата на Силвано Пранди се разходиха по ръба на бръснача, но пречупиха Португалия с 3:1 (25:23, 28:30, 25:23, 25:22) в мач от група А на надпреварата, игран в Монпелие.


Над всички беше Цветан Соколов, който на практика ни спаси от провал с фантастичните 33 точки, които реализира. Селекционерът Силвано Пранди трудно владееше нервите си и получи жълт и червен картон за бурни реакции във втория и четвъртия гейм. В крайна сметка българите на позволиха на съперника си да повтори подвига от тазгодишното издание на Лигата на нациите, когато ни победи. 
 

Националите ни стартираха добре срещата - с три точки преднина, на което обаче португалците отговориха с шест поред, пише Gol.bg. Постепенно преднината на иберийците се увеличи, но нашите успяха да я стопят, оставайки на точка от съперника. Двата тима се догонваха, което изнерви атмосферата. Португалците вкараха в действие блокадата и отново дръпнаха. Последва ново изравняване от страна на българите, преди да поведат отново за 22:21. Възходящата линия на "трикольорите" продължи и в следващите минути, въпреки опитите на играчите на Уго Силва да се върнат в гейма. Атака на Цветан Соколов сложи край на частта при 25:23. 


Вторият гейм започна равностойно, след което нашите се откъснаха. Волейболистите на Силвано Пранди поддържаха темпото и убедително вървяха напред. След 20:14 обаче настъпи преломен момент - португалците се хвърлиха на максимум и изравниха. Геймът тръгна точка за точка, стигайки се до ключовите ситуации в края. Всичко водеше към нов спечелен гейм за българите, но след грешка при 24:22 иберийците останаха в играта. Борбата от двете страни на мрежата продължи. Българският тим спаси два геймбола, преди  Португалия да стигне до успеха с 30:28. 


Третата част тръгна силно за родните волейболисти. "Лъвовете" играха вдъхновено до 15:7, след което геймът се разви идентично на втория - състезателите на Уго Силва се доближиха до нашите. Двата отбора допуснаха грешки, от които се възползваха взаимно. Некоректни съдийски решения също усложниха положението. Въпреки всичко "трикольорите" успяха да се преборят и да се задържат пред противника. До края не липсваха нови опити за завръщане от португалците, до това обаче не се стигна. България отново поведе в мача с 2:1 гейма. 


Третата част започна равностойно. След това иберийците набраха инерция и излязоха напред. Грешка в нареждането в полето на България и червен картон за Силвано Пранди увеличиха преднината на съперника. Цветан Соколов и компания обаче отново излязоха от ситуацията и изравниха за 9:9. Португалският сервис и защита за пореден път в мача усложниха положението. Разликата от четири точки бе стопена от нашите. Нови силни изяви на Цветан Соколов поведоха България напред, до края геймът просто бе доигран и волейболистите на Силвано Пранди записаха третия си успех в европейското първенство. 


Българите имат в актива си 9 точки (3 победи), които им отреждат първото място в групата и само чудо може да ги спре за 1/8-финалите. Португалците са предпоследни, без успех до момента. 


Днес (15 септември) родните национали почиват, а португалците излизат срещу Франция. В понеделник (16 септември) "трикольорите" се изправят срещу "петлите" в 18:30 ч. б.в.


Четете още: Даниел Асенов започна с победа на световното в Русия

Коментари

Новини Варна