IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
12:52 | 2 декември 2019
Обновен: 19:16 | 25 април 2024

Нова книга представя историята на футболния клуб “Черно море”

Огнян Калинов и Наньо Нанев са събрали богат снимков материал и архивни текстове

По материала работи: Борис Проданов
Огнян Калинов представи новата книга във Варна.

Пред специалисти, ветерани-футболисти, статистици, фенове и журналисти официално беше представена книгата "110 години ПФК “Черно море” – Варна". Автори са варненецът и дългогодишен почитател на "моряците" Огнян Калинов в екип с Наньо Нанев. Цветното илюстровано издание ни предоставя богат снимков материал и архивни текстове от различни печатни издания. Припомня се, че футболът в България води началото си във Варна. Съставителите считат, че за основоположник се приема създаденото през 1909 г. дружество “Спортист”. Те са готови да съдействат за официализиране на тази година като рождена на клуба. За такава сега се приема 3 март 1913 г.

Първият том обхваща периода от 1909 до 1937 г. Огнян Калинов посочи, че е подготвен материал до 1950 г., но с него книгата става с прекалено голям обем. И добави, че създаването на първия том е отнело между 3 и 4 г. Колко точно тома ще бъде изданието е трудно да се каже, защото само за 60-те години на миналия век има по-голям обем информация, отколкото в първия том.

В началото на следващата година вероятно ще е готова за печат следващата книга. Тя ще обхваща периода след 1937 до 1950 г. Огнян Калинов добави, че пълна статистика за двубоите на “Черно море” има от 1948 г., когато е създадена А група.

Снимки Пламен Гутинов

 

Прочетете още: Черно море разгроми Ботев Враца у дома

Коментари

Новини Варна