IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
13:26 | 9 декември 2019
Обновен: 23:01 | 10 април 2024

УАДА: Русия аут от големите спортни събития за четири години

Антидопинговата агенция наложи забрана на страната

По материала работи: Слав Велев
УАДА: Русия аут от големите спортни събития за четири години

Снимки: Reuters

Световната антидопингова агенция наложи четиригодишна забрана на Русия да се състезава в големи спортни събития, съобщава BBC. Това означава, че страната няма да има свои представители нито на Олимпийските игри през 2020 година в Токио, нито на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година.Забраната бе наложена, след като Антидопинговата агенция и Международният Олимпийски комитет събраха достатъчно доказателства, че властите в Русия в съучастие с лаборатория в Москва са скрили хиляди потенциални случая на използване на допинг. Вместо това, те са прехвърляли вината на "разобличителите".Също така Русия няма да може да бъде домакин на събития от всякакъв тип.

 

Забраната се налага и след като Руската антидопингова агенция не е съдействала напълно на разследването. Сега РУСАДА има 21 дни да приеме решението или да го обжалва пред Спортния арбитражен съд. От  УАДА обявиха, че забраната е била приета "единодушно от всички членове".През 2020 година руските атлети все пак ще могат да се включат в Олимпийските игри, но само ако докажат, че не са замесени в допинг скандала. Но както и на зимните Олимпийски игри, те ще се състезават под неутрален флаг, а ако спечелят, няма да звучи руският национален химн.Националният отбор по футбол на страната обаче няма този късмет – той със сигурност няма да вземе участие на Световното по футбол в Катар, ако всички футболисти не преминат успешно тестовете.

 

dnes.bg

„Моряци“ наградиха млади баскетболисти

Коментари

Новини Варна