IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:18 | 26 ноември 2014
Обновен: 11:04 | 27 март 2024

Пътници бутаха самолет

Инцидентът станал при минус 52 градуса

По материала работи: Златина Добрева
Пътници бутаха самолет

Работници, които трябвало да летят с полет на авиокомпания „Катекавиа“, в буквалния смисъл бутали самолета Ту-134, чието шаси на температура от над минус 50 градуса било залепнало на пистата на летището в Игарка в руския Красноярски край, пише Утро.ru.
Инцидентът станал вчера сутринта в зоната на вечния студ. „Според предварителната версия температурата на въздуха е паднала до минус 52 градуса и спирачната система на шасито на самолета, който бил на стоянка, замръзнала. Тласкачът не могъл да премести машината на пистата за рулиране и пътниците решили да помогнат, като го бутнат, което е недопустимо, тъй като е можело да пострада обшивката на самолета“, каза Оксана Горбунова, старши помощник на западносибирския транспортен прокурор, цитирана от РИА Новости.
Пътниците от чартърния полет – около 70 души, дружно натиснали крилата на самолета. Видеозапис на случилото се появи в YouTube, пише dnes.bg.
Теглото на излитане на Ту-134 е около 47 тона. По данни на източник на Life News авиокомпанията е използвала смазка за шасито, непригодна за районите на крайния север. Тъй като самолетът стоял на зверския студ повече от денонощие, той просто залепнал на пистата и не можел да излети.
Прокуратурата е започнала проверка за спазване на законите за безопасност на полетите, така че да бъде оценена законността на действията на всички участници: летищните служби, авиокомпанията, екипажа и пътниците.

Коментари

Новини Варна