IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
08:45 | 23 януари 2015
Обновен: 20:22 | 21 април 2024

Почина кралят на Саудитска Арабия

Брат му Салман сяда на трона

По материала работи: Златина Добрева
Почина кралят на Саудитска Арабия

Саудитският крал Абдула почина и крал става неговият брат Салман. Новината беше съобщена от двореца в официално изявление, цитирано от световните агенции.
За престолонаследник е определен принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд, полубрат на Абдула, се казва в изявлението.
На 31 декември 90-годишният монарх беше приет в болница с пневмония, припомня ТАСС.
Кралят почина в 1.00 часа в петък (22 ч. по Гринуич в четвъртък) и ще бъде погребан още днес след обедните молитви, посочват от двореца.
Абдула - шестият по ред крал на страната, син на първия монарх Абдул Азиз Ал Сауд - се възкачи на трона на 1 август 2005 г. след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 г.
Възрастта и многократните му пребивавания в болница редовно подхранваха слухове във връзка с бъдещото управление на саудитското кралство - водещ производител на петрол и ключов фактор в близкоизточната политика.
През 2012 г., след смъртта на престолонаследника принц Найеф, за престолонаследник бе обявен принц Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд. От днес вече крал Салман има репутацията на неподкупна и честна персона и е известен като уважаван арбитър в лоното на саудитското кралско семейство, отбелязва Франс прес.

Според грами, разпространени от сайта Уикилийкс през 2007 г. Салман вярва, че демокрацията не е подходяща за консервативното кралство и препоръчва предпазливост в областта на социалните и културните реформи. Салман и неговото семейство контролират една от най-големите медийни групи в арабския свят - Саудитската група за проучвания и маркетинг, издаваща няколко всекидневника.

Смяната на властта в Саудитска Арабия настъпва във важен момент, в който Близкия изток е обхванат от проблеми, свързани с възхода на "Ислямска държава". Саудитска Арабия е най-важният местен съюзник на САЩ и самопровъзгласил се лидер на сунитския ислям, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
Саудитска Арабия притежава над една пета от световните залежи на петрол и в кралството са свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина, което дава възможност на Саудитска Арабия да упражнява влияние върху 1,6-те милиарда мюсюлмани по света.
След вестта за кончината на саудитския монарх президентът на САЩ Барак Обама почете паметта му и го нарече ценен приятел и прям и смел ръководител.
Френският президент поднесе съболезнования на саудитския народ и също почете паметта на "държавника, чиято дейност беляза дълбоко историята на страната му".
След кончината на крал Абдула котировките на петрола на борсите се повишиха.
 

Коментари

Новини Варна