IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
11:20 | 26 януари 2015
Обновен: 21:09 | 26 февруари 2024

Ципрас увисна между две мразещи се партийки

Потенциалните коалиционни партньори на СИРИЗА - „Потами“ или АНЕЛ не могат да се понасят

По материала работи: Лиляна Трънкова
Ципрас увисна между две мразещи се партийки

Според последните данни, само 2 места няма да стигнат на партия СИРИЗА да сформира самостоятелно правителство в Гърция. Тя получава 149 места в парламента, а за мнозинство й трябват 151 в 300-местния законодателен орган. Затова започват преговорите, а с тях и калкулациите кои са най-вероятните коалиционни партньори на СИРИЗА. Партията „Независими гърци” (АНЕЛ), която получи 4,7% от вота и 13 места в парламента, вече е изразила пред лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас готовност за сътрудничество. И двете партии се противопоставят на мерките за строги икономии, наложени от международните кредитори на Гърция – ЕС и МВФ, в замяна на спасителен заем. По данни на гръцкия информационен портал news247.gr, срещата на Каменос с лидера на СИРИЗА, е планирана за 10.30 часа днес.

По думите на лидера на „Независими гърци” Панос Каменос, в новата социална и политическа реалност, която се е създала в резултат на изборите, АНЕЛ ще помогне в стабилизирането на ситуацията, за доброто на Гърция. „ Аз се свързах с Ципрас, поздравих го с победата и казах, че „Независимите гърци” , както сме и говорили от самото начало, подкрепят промените на политическата сцена в нашата страна”, заяви Каменос.

Той обаче заяви категорично, че няма да участва в парламентарна коалиция с партия „Потами”, която има 5,9% от гласовете на избирателите и 17 места в парламента.

Същевременно, гръцкият вестник Proto Thema отбелязва, че лидерът на партия „Потами” Ставрос Теодоракис също не е готов да сключи коалиция с „Независими гърци”.

След победата си, лидерът на Сириза Алексис Ципрас заяви, че Гърция отменя от 26 януари мерките на строги икономии.

Междувременно лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас направи първото си изявление след изборната победа. „Днес гръцкият народ пише история. Гърция обръща страницата и оставя в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение. Гърция върви напред с оптимизъм, надежда, достойнство, със стабилни стъпки към променяща се Европа. Гърция, Сириза и гръцкият народ са примери за променяща се Европа”, заяви той.

„Днес беше победена Гърция на недемократическия уклон. Ако някои е победил днес, то това е Гърция на тежкия труд, творецът на културата. Гърция която се надява на достойно бъдеще. Това е победа на всички народи на Европа, борещи се против мерките на строги икономии, които разрушават нашето общо европейско бъдеще”, каза още Ципрас.

Коментари

Новини Варна