IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:33 | 1 март 2015
Обновен: 17:27 | 23 април 2024

Испания и Португалия скочиха на Ципрас

Той ги обвини в политика за сваляне на лявото му правителство

По материала работи: Лиляна Трънкова
Испания и Португалия скочиха на Ципрас

Испанският премиер Мариано Рахой реагира с възмущение на вербалната атака на гръцкия премиер Алексис Ципрас и поиска официално от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да осъдят думите на гръцкия лидер, съобщи испанският в. "Мундо".

Ципрас обвини Испания и Португалия във водене на консервативна конспирация за сваляне на неговото ляво правителство.

Според Рахой нападката е в противовес с духа на солидарност, който трябва да ръководи отношенията между членовете на ЕС.

Португалският премиер Педру Пасуш Коелю също изпрати протестна нота до Юнкер и Туск, в която нарече думите на гръцкия си колега "неверни, нечувани и непристойни за европейски лидер", отбеляза в. "Паис".

Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък смята, че трябва да се даде малко време на гръцкото правителство на Алексис Ципрас, дошло на власт само преди месец, и изрази увереност в желанието на Атина да направи реформи, съобщи по-рано Франс прес, цитирана от БТА.

"Новото гръцко правителство е силно подкрепяно от народа. Имам му доверие, че ще въведе необходимите мерки и ще спази ангажиментите си", каза министърът в интервю за в. "Билд ам зонтаг". "Да управляваш значи да се срещнеш с реалността", допълни той.

В интервю за Асошиейтед прес гръцкият му колега Янис Варуфакис каза, че Атина ще си постави за приоритет изплащането на дълга си към Международния валутен фонд. Той допълни обаче, че плащанията към Европейската централна банка са "в друга лига" и подлежат на обсъждане с кредиторите.

 

Коментари

Новини Варна