IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:39 | 2 март 2015
Обновен: 20:48 | 23 април 2024

САЩ и Република Корея започват мащабни военни учения

В отговор Северна Корея изстреля две балистични ракети

По материала работи: Лиляна Трънкова
САЩ и Република Корея започват мащабни военни учения

САЩ и Република Корея започват днес ежегодните си мащабни военни учения, които винаги са предизвиквали гнева на Северна Корея, предаде ТАСС.

Първото учение "Ки ризолв" ще продължи до 13 март и се осъществява с помощта на компютърна симулация, като в него участват 10 000 южнокорейски военни и 8600 американски военни. За първи път в това учение ръководната роля е поверена на генералния щаб на въоръжените сили на Южна Корея. В това учение ще има и военни от Великобритания, Австралия, Дания, Канада и Франция. Учението Фоул игъл ще продължи до 24 март, посочва ТАСС. Според Франс прес пък учението ще продължи 8 седмици.

В него ще участват 200 000 южнокорейски военни и 3700 американски военни. Това са реални маневри с участието на сухопътни войски, на военновъздушните сили, на военноморските сили, на военното разузнаване.

Пхенян призова САЩ и Южна Корея да не провеждат военните маневри.

Днес Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в акваторията на Японско море. Ракетите са с радиус на действие 490 километра. В отговор армията на Южна Корея обяви повишена бойна готовност.

Двете ракети са били изстреляни от район на град Нампо, на около 60 км югозападно от Пхенян и както изглежда са паднали в Японско море, допълва ДПА.

Пхенян отправи също така днес заплахи за безмилостни удари срещу Южна Корея и САЩ заради съвместните маневри, предаде Франс прес. /БТА/

 

Коментари

Новини Варна