IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:35 | 30 март 2015
Обновен: 03:18 | 15 април 2024

Сирийци арестувани с фалшиви БГ паспорти в Кувейт

Тескеретата са използвани от жена, пътувала с двете си деца

По материала работи: Борис Проданов
Сирийци арестувани с фалшиви БГ паспорти в Кувейт

Полицията на летището в Кувейт е арестувала трима сирийци, докато са се опитвали да напуснат страната с фалшиви български паспорти.


Фалшивите паспорти са били използвани от жена, която е пътувала с двете си деца, предаде Gulfnews, цитирана от "Фокус". Тя е заявила, че съпругът й е купил паспортите, за да могат тримата да напуснат Кувейт за Европа.


Мъжът е трябвало да се присъедини към семейството си след около месец.


След като е бил арестуван, съпругът е съдействал на полицията и срещу продавача на паспортите е издадена заповед за арест.


През 2013 г. стана ясно, че регистрирана в Суринам компания предлага на сайта си българско гражданство и паспорт с достъп до целия Европейски съюз. Цената на услугата бе 5900 долара.


Миналата година бе заловена група от 9 души за изготвянето на фалшиви сирийски документи за самоличност в две печатници в Пловдив. Групата бе съставена само от български граждани.


Документите за самоличност трябвало да бъдат изнесени в Турция, където да бъдат продадени на лица от трети страни, които да се представят за сирийски граждани, след което да поискат статут на бежанци.


Поръчката се оказа за над 50 000 долара, като в печатните машини са били открити 1500 листа с перфектни изображения.


По време на обиските бяха намерени и над 10 000 заготовки за изработването на фалшиви документи.

Коментари

Новини Варна