IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
08:12 | 31 март 2015
Обновен: 03:10 | 24 март 2024

Пхенян заплаши ООН с безпощадно наказание

Северна Корея заклейми предстоящото откриване на представителство на Върховния комисариат в Сеул

По материала работи: Златина Добрева
Пхенян заплаши ООН с безпощадно наказание

Северна Корея заплаши ООН с "безпощадно наказание", ако Върховният комисариат за човешките права открие представителство в Сеул, предаде Франс прес.
Севернокорейската Комисия за мирно обединение на родината - държавна агенция, отговаряща за междукорейските отношения, заклейми предстоящото откриване на представителство на Върховния комисариат в Сеул и го нарече "непростима провокация".
Това представителство ще стане "приоритетна мишена за нанасяне на удари", предупреди Пхенян.
ООН обяви през май 2014 г., че ще открие такова представителство в Сеул, след като следствена комисия на ООН публикува доклад, в който престъпленията на Пхенян бяха сравнени с тези на нацистите, на апартейда и на Червените кхмери.
Стотици хиляди политически затворници са загинали в севернокорейски лагери през последните 50 години, заявиха следователите на ООН.
Очаква се представителството на Върховния комисариат в Сеул да бъде открито през идните месеци.
На 22 декември Пхенян бе подложен на ожесточени критики в Съвета за сигурност на първото заседание, посветено на спазването на човешките права в Северна Корея. Съединените щати обвиниха комунистическия режим, че гражданите му живеят в кошмар. (БТА)

Коментари

Новини Варна