IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
08:09 | 16 април 2015
Обновен: 22:07 | 26 февруари 2024

62 процента от пълнолетните по света имат банкови сметки

Данните са на Световната банка

По материала работи: Златина Добрева
62 процента от пълнолетните по света имат банкови сметки

Световната банка съобщи, че приблизително 700 милиона души по света са си открили банкови или разплащателни сметки през последните три години, предаде АП. Безпрецедентното увеличаване на броя на банковите сметки е било благоприятствано от разпространението на мобилни телефони в райони като Субсахарска Африка и от икономическия подем на Азия.

Днес 62 процента от пълнолетните по света имат банкови или разплащателни сметки, в сравнение с 51 процента през 2011 г.

В Кения броят на тези сметки се е увеличил близо два пъти за последните три години. В Индия собствениците на банкови сметки са се увеличили с 18 процента до 53 на сто от населението на страната. Голяма част от този ръст се дължи на правителствена програма за насърчаване на всяко домакинство да си открие сметка. Благодарение на нея Световната банка изчислява, че за четири месеца в Индия са открити 125 милиона нови сметки.

В Китай се наблюдава ръст от 64 на сто през 2011 г. до 79 на сто през 2014 г., който идва основно от хора, живеещи по селата и от възрастни хора, пише днес.бг, цитирайки БТА.

Коментари

Новини Варна