IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:02 | 24 април 2015
Обновен: 22:12 | 26 февруари 2024

Ексшефът на ЦРУ с условна присъда

Предоставил класифицирана информация на любовницата си журналистка

По материала работи: Златина Добрева
Ексшефът на ЦРУ с условна присъда

Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс беше осъден на две години условно и глоба в размер на 100 000 долара за това, че е предоставил класифицирана информация на журналистката Пола Бродуел, автор на биографична книга за него, с която е имал извънбрачна връзка, предаде АП.

Присъдата бе произнесена два месеца след като Петреъс се съгласи да се признае за виновен по обвинението в изнасяне и съхраняване на секретна информация.

Дейвид Петреъс няма търпение да премине към "следващия етап от живота си". Това каза самият той, след като чу съдебната присъда, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Петреъс заяви, че решението на съда бележи края на продължило две и половина година мъчение в резултат на грешките, които сам е допуснал, и че желае просто да продължи напред.

През ноември 2012 г. генерал Петреъс беше принуден да подаде оставка от поста на шеф на ЦРУ, след като стана публично известно, че е имал извънбрачна връзка с журналистката Пола Бродуел, написала биографична книга за него. В хода на разследването на министерството на правосъдието в компютъра й беше открита значителен обем секретна информация. Следователите смятат, че Петреъс е предоставил на любовницата си достъп до електронната си поща в ЦРУ и е предал секретна информация.

Бившият шеф на ЦРУ се призна през март за виновен по обвинението в изнасяне и съхраняване на секретна информация.

Прокурорите препоръчаха условна присъда от две години и глоба в размер на 40 000 евро. Съдията обаче увеличи глобата, за да "отрази сериозността на деянието".

В кратко изявление, преди да бъде осъден, Петреъс се извини за болката, която действията му са причинили.

Дейвид Петреъс има докторска степен от престижния Принстънски университет, както и много публикации по въпроси на международните отношения, военните стратегии и националната сигурност. Известно време е преподавал във Военната академия на САЩ. Понастоящем изнася платени лекции и е партньор в голямата инвестиционна компания "Колбърг Кравис Робъртс", пишат БТА и днес.бг.

Коментари

Новини Варна