IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
08:17 | 24 април 2015
Обновен: 05:17 | 23 април 2024

Германия призна геноцида над арменците

Днес се отбелязва 100-годишнина от клането

По материала работи: Златина Добрева
Германия призна геноцида над арменците

Германският президент Йоахим Гаук призна извършването на геноцид над арменците в Османската империя и заяви, че страната му също носи вина, предадоха световните агенции.

Правителството на Германия досега не е използвало тази квалификация за тези събития отпреди един век. Днес арменците отбелязват 100-годишнината от клането, отнело живота на 1,5 милиона техни предци в Османската империя, независимо от критиките на Турция, която продължава да отхвърля думата "геноцид"припомни Франс прес.

За възпоменателната церемония край паметника на жертвите на арменския геноцид в Ереван се очакват няколкостотин хиляди души. Сред поканените са руският президент Владимир Путин и френският му колега Франсоа Оланд.

В речта си по повод събитията германският президент заяви, че неговата собствена страна също носи част от отговорността и дори може да бъде определена като съучастничка. Германия и Османската империя са били съюзници през Първата световна война.

Гаук каза, че германската армия е участвала в планирането на депортациите на арменци и дори е участвала в тях.

Президентът на САЩ Барак Обама също отбеляза годишнината. Той обеща солидарност с арменците, но не назовава "геноцид" събитията от преди сто години в Османската империя, съобщи АП.

В изявлението си Обама заявяви, че масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото.

Президентът изтъкна още, че твърдо е заявявал мнението си за случилото се през 1915 г. и че то не се е променило.

По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за такъв. Като президент обаче той избягва това определение, преди всичко заради Турция, ключов партньор на Вашингтон и съюзник от НАТО, която твърдо се противопоставя на тезата за геноцид, анализират агенциите, цитирани от днес.бг.

Коментари

Новини Варна