IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
08:23 | 2 май 2015
Обновен: 19:05 | 10 април 2024

Трусът прогони над 2,8 млн. непалци от домовете им

Понастоящем живеят в палатки и други временни жилища

По материала работи: Златина Добрева
Трусът прогони над 2,8 млн. непалци от домовете им

Над 2,8 милиона души са напуснали домовете си след разрушителното земетресение от 25 април в Непал и понастоящем продължават да живеят в палатки и други временни жилища. Това съобщи японският в. "Йомиури", цитиран от ТАСС.

"Седмица след земетресението в Непал около 2,8 млн. души или 10 процента от населението бяха принудени да напуснат домовете си и да живеят във временни жилища. В последните дни ситуацията започна да се променя.

Въпреки страха от ново земтресение мнозина се прибират по домовете си", пише изданието.

По негови данни в един от централните паркове на Катманду, който приютил над 10 000 души, към момента са останали около 2500.

Според вестника около 400 000 души са напуснали града.

"Сега заминаващите от Катманду автобуси са препълнени. Хора се возят дори на покривите, а по пътищата се образуват дълги опашки от желаещи да се приберат у дома", отбелязва "Йомиури".

Животът в Непал постепенно се връща към обичайния си ритъм.

В столицата работят голяма част от магазините, от банкоматите може да се теглят пари, посочва БТА. Офисите на компаниите, училищата и други учреждения остават затворени.

По данни на японската осведомителна агенция Киодо вчера е била доставена 80 процента от цялата необходима помощ, но поради голямата натовареност на летището на Катманду разпределянето на продоволствията и другата хуманитарна помощ не става достатъчно бързо.

 

Коментари

Новини Варна