IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
20:42 | 28 май 2015
Обновен: 09:50 | 19 март 2024

Ердоган обеща частен самолет на върховния имам

Постът на шефа на Дирекцията по религиозни дела не бил случайна позиция

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ердоган обеща частен самолет на върховния имам

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще поиска от правителството да осигури частен самолет на върховния мюсюлмански свещеник в страната. Държавният глава пренебрегна критиките, предизвикани от предишно обещание да даде на имама "Мерцедес", пише в. "Тудей`с Заман".
По телевизия NTV Ердоган казал, че постът на шефа на Дирекцията по религиозни дела не е случайна позиция, а "офис на достойнството", представляващ всички мюсюлмани, включително 99% от населението, което изповядва тази религия в Турция.
"Мехмет Гьормез не само е религиозен водач на Турция. Де факто той е уважаван религиозен водач на този географски район от ислямския свят", казал президентът.
Ердоган освен това подчертал, че Гьормез е уважаван ислямски религиозен водач, който заслужава същите удобства като папата. И заяви, че папа Франциск има "частен самолет, частни коли и бронирани лимузини". "След като такова е положението във Ватикана, защо нашият религиозен водач да трябва да взима граждански полети?", попитал президентът на Турция. Макар Ердоган да твърди, че папата има частен самолет, е известно, че известният със скромността си глава на Римокатолическата църква използва чартърен самолет на Алиталия за пътуването си до Анкара.

Ватиканът отрече твърдението на Ердоган за папата и подчерта, че Франциск използва за пътуванията си наета от Алиталия машина. По думите на заместник-говорителя на Ватикана нито един папа не е имал частен самолет.

Коментари

Новини Варна