IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
08:04 | 5 юли 2015
Обновен: 13:40 | 28 март 2024

Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър

По материала работи: Деян Михайлов
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си


Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.
За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

Коментари

Новини Варна