IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
18:40 | 7 юли 2015
Обновен: 12:33 | 23 април 2024

Лавров: Иран и "шесторката" трябва да дошлифоват десетина въпроса

Това заяви руският външен министър

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лавров: Иран и "шесторката" трябва да дошлифоват десетина въпроса


На преговорите между "шесторката" и Иран са останали за дошлифоване не повече от десетина въпроса, зави руският външен министър Сергей Лавров, пише БГНЕС.
"Приключихме поредния кръг преговори на министерско равнище...Констатирахме много съществен напредък и установихме някъде осем-девет, по-малко от десет въпроса, които трябва да се дошлифоват", сподели пред журналисти Лавров, преди да отлети от Виена, където се състояха преговорите, предаде ТАСС.
По думите му "основния проблем" остава ембаргото върху обикновените оръжия за Иран, предаде на свой ред Франс прес.
Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери остава във Виена, за да продължи консултациите с иранската страна. Френският външен министър Лоран Фабиус си замина от Виена, но обяви, че утре се връща в австрийската столица.
Преговарящите си бяха поставили за цел до днес да постигнат споразумение по иранската ядрена програма. Но неколкократните удължавания на крайния срок за споразумение бяха продължени с още няколко дни, най-вероятно до края на седмицата.
Ирак и "шесторката" в лицето на САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, които са ядрени държави и постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия, водят от години преговори за споразумение, което да гарантира, че иранската ядрена програма няма да бъде използвана за създаване на ядрено оръжие.
 

Коментари

Новини Варна