IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
17:18 | 16 август 2015
Обновен: 01:19 | 27 април 2024

Загадъчните долини на смъртта

Те са в различни страни и крият тайни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Загадъчните долини на смъртта

В най-различни ъгълчета на нашата планета съществуват местности, които отдавна се ползват сред околните жители със зловеща слава. Тези тайнствени места се обединяват от название, което звучи еднакво на всички езици и наречия – Долините на смъртта, пише actualno.com.
Долината на смъртта, САЩ
Тази долина е разположена в Съединените щати в южната част на Невада. Страховитото си название тя е придобила вследствие на случаи на безследно изчезнали тук хора. Допълнителна загадъчност ѝ придава това, че автомобилите, с които пътували изчезналите, били откривани цели и непокътнати – но от хората в тях нямало и следа.
Изказвани са различни, понякога и съвсем противоречиви версии – например местните жители били убедени, че тук имат пръст военните, които изпитвали нови оръжия в тази местност. Но и самите военни си имали проблеми с изчезвания тук…
Долината на седемте смърти, Индия
В Северна Индия има долина, която дори не се нарича Долината на смъртта, а Долината на седемте смърти. От нейните "обятия", ако се вярва на местните поверия, никой не се връщал. И все пак последната експедиция се върнала цяла и невредима и дори донесла обяснение на зловещата слава на тази долина.
Оказало се, че насред местността има езеро, под което се натрупва и от време на време на повърхността се изхвърля метан. При тихо време, вследствие на това явление, долината наистина е способна да умъртви всичко живо наоколо. Така и обаче останало необяснено защо вътрешностите на откривани тук тела били изгорени като от огън, а отвън били неувредени.
Долината на обезглавените, САЩ
В северозападната част на САЩ е разположена още една долина със зловеща слава. Тя се нарича Долината на обезглавените – това название е получила, след като през 1898 година в нея изчезнала безследно група от шест души. През 1905 година също толкова внезапно изчезнала и втора група златотърсачи.
Долината на падащите птици, Индия
В Индия, в планините на щата Асам, е разположена още една аномална зона – Долината на падащите птици. Впрочем официалното ѝ име не е толкова страховито – Долината на Джатинга. Тя е получила другото си име поради това, че през август всяка година там се случва необяснимо явление – нощем от небето започват да падат птици.
Интересното е, че пернатите мигранти се намират в полусъзнание и почти не реагират на случващото се. Изказвана е хипотеза, че причината на това явление е особено състояние на атмосферата, геофизични и магнитни аномалии. Като се насложат една върху друга, тези аномалии нарушават системата за координация на птиците и те падат.
Те обаче не обясняват откъде са се появили подобни фактори, още повече че до неотдавна подобно загадъчно явление не било наблюдавано.
Долината на черния бамбук, Китай
Тази долина е разположена в провинция Съчуан, Китай. Местното ѝ название е Хейчжу, Долината на черния бамбук. Долината си е заслужила печална слава поради това, че поглъща без следа хора и животни, и се смята за една от най-мощните аномални зони по света. Тук, на източния склон на планината Меан, се намират Каменните врата, преминаването през които отвежда в бамбуковите дебри.
Дълги години долината поглъща хора, без да оставя нито тела, нито следи. Тук при тайнствени обстоятелства се случват страшни катастрофи и загиват хора. През 1950 г. в долината по неизвестни причини се разбил самолет – не били открити технически неизправности и екипажът не съобщил за бедствие. Същата година в Долината на черния бамбук изчезнали без вест около сто души.
През 1962 г. безследно изчезнала цяла геоложка експедиция. Успял да се спаси само водачът, който разказал какво се е случило. Когато експедицията навлязла в долината, той изостанал малко назад. В един момент неочаквано се появила гъста мъгла, която ограничила видимостта до 1 метър. Водачът почувствал необясним страх и замръзнал на място. След няколко минути мъглата се вдигнала, но от групата нямало и следа. Геолозите, техните вещи и оборудване така и не били открити. Потресеният водач още дълго разказвал за мъглата, нарушаваща усещането за време и издаваща много странни звуци.
През 1966 година в долината изчезнал безследно отряд военни картографи, които се занимавали с корекция на картите на тази област. А през 1976 година в нея изчезнала цяла група лесовъди.
Странните изчезвания на хора в Долината на черния бамбук разгорели горещи спорове по цял свят. Някои обяснявали аномалните явления с гниещи растения, отделящи психотропни изпарения, други говорели за силни геомагнитни влияния, трети вярвали в портали към паралелни светове.
Неразгаданата тайна на Долината на черния бамбук обаче примамва като магнит туристи от цял свят.
 

Коментари

Новини Варна