IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
10:41 | 30 август 2015
Обновен: 07:58 | 27 февруари 2024

Рекорд на 9 септември: Елизабет Втора на трона 63 години и 216 дни

Британски историк: Тя ще властва до последния си дъх

По материала работи: Деян Михайлов
Рекорд на 9 септември: Елизабет Втора на трона 63 години и 216 дни

На 9 септември британската кралица Елизабет Втора ще постави рекорд - най-дълго властване на монарх във Великобритания или 63 години и 216 дни на британския престол, припомня Франс прес.

Кралицата има намерение да отбележи скромно това постижение, посвещавайки се на своите обществени задължения.

Рекордът ще бъде поставен около 16,30 ч. по Гринуич на 9 септември. Около този час почина нейният баща. Тогава Елизабет Втора ще изпревари по властване своята прочута предшественичка кралица Виктория, която беше на власт между 1837 г. и 1901 г.

На паметната дата Елизабет Втора ще бъде в Шотландия, където летува обичайно. Там тя ще открие нова железопътна линия.

Елизабет Втора стана кралица по случайност. Днес на 89 години тя е в зенита на славата си.
Тя въплъщава 20 век, казва британската историчка Кейт Уилямс.

Елизабет Втора се е срещала с Неру, с император Хирохито, с Шарл де Гол, а Мандела я наричаше "моята приятелка". Тя стана свидетел на изграждането на Берлинската стена, а после и на рухването й, както и на отстъпването на Хонконг от Великобритания на Китай през 1997 г.

Елизабет Втора се ражда с името Елизабет Александра Мери Уиндзор на 21 април 1926 г. В момента на Голямата депресия това събитие е относително незначително. Малката принцеса Лилибет, както всички я наричат, по онова време не е възприемана изобщо като наследница на трона, а само като поредната знатна персона, за която трябва да бъде избрана подходяща знатна партия. Но след 325 дни на властване чичото на Лилибет Едуард Осми абдикира в края на 1936 г., без да остави потомство, за да се ожени за Уолис Симпсън, двойно разведена американка.

Така бащата на Елизабет наследява престола под името Джордж Шести и с прякора Пелтека, защото заеква. С това приключва епохата на безгрижието за Елизабет. Тя се премества да живее в мрачния Бъкингамски палат с перспективата един ден да стане британски монарх.

На 20 ноември 1947 г. Елизабет се омъжва за Филип, далечен братовчед, без пари, живеещ в изгнание, отявлен гафаджия, който се отказва от титлите си на принц на Гърция и на Дания и от кариерата си в Кралските военноморски сили заради брака си. Десетилетия по-късно Елизабет Втора споделя, че Филип е нейната скала.

През 1952 г. крал Джордж Шести умира на 56 години. Тогава Елизабет е на 25 години и има две деца - Чарлз, роден през 1948 г. и Анна, родена през 1950 г. Другите й двама сина Андрю и Едуард се раждат съответно през 1960 г. и 1964 г.

В качеството й на британска кралица Елизабет Втора има церемониална и надпартийна роля. В парламента на Великобритания веднъж годишно тя произнася с безстрастен глас тронното слово с програмата на правителството.

Елизабет Втора е държавен глава на 15 страни, сред които Австралия и Канада. Част от задълженията й включват обиколки из Общността на нациите, произлязла от Британската империя и обединяваща 54 страни.
През 1981 г. престолонаследникът принц Чарлз се жени за Даяна - истинска приказка, превърнала се в кошмар и приключила с развод. С развод приключват и браковете на принц Андрю и принцеса Анна. Тези общо три брака се разпадат в една и съща година през 1992 г., за която Елизабет Втора говори като за ужасната година.

Пет години по-късно на 31 август 1997 г. принцеса Даяна, любимката на британците и на целия свят, загина в автомобилна катастрофа в Париж. Тогава Елизабет Втора е сдържана в реакцията, което контрастира с бурната скръб на нейните поданици.

В последващите години обаче кралицата възвръща престижа си. Критикувана заради богатството си тя пожертва яхтата си "Британия", плаща данъците си, започва да живее по-скромно.

Според историка Робърт Лейси след кончината на кралицата майка на 101 г. Елизабет Втора се налага като фигура на майката в страната.

През 2011 г. бракът на внука й принц Уилям, втори за наследяване на короната, с момичето от народа Кейт Мидълтън, затвърждава тезата, че британската монархия се обновява. Година по-късно кралството празнува 60-годишнината от властването на Елизабет Втора и доверието в нея тогава е 80-процентно.
От тогава на много прояви Елизабет Втора редовно е представлявана от престолонаследника принц Чарлз, който е на 66 години.

Той може да й помага, но не може да я замени, коментира един от биографите на кралицата Робърт Джобсън. Тя ще властва до последния си дъх, казва Кейт Уилямс. Експертите са единодушни, че изобщо не става въпрос Елизабет Втора да изостави дълга си, както направиха Беатрикс в Холандия или Хуан Карлос в Испания.

През над 63-те години на власт Елизабет Втора посети 132 страни, позира за 139 портрета, прочете хиляди речи, но никога не даде интервю и така си остана де факто "прочутата непозната" за мнозина. Тя все още язди, почитателка е на кучетата корги, интересува се от прогнозите за конните състезания, обича джин Дюбоне и да решава кръстословици.

Историкът Дейвид Старки посочва, че рекордът, който ще постави кралицата на 9 септември, е рекорд на безупречна почтеност и на огромен респект, който тя буди у поданиците си. Тя изпълнява ролята си с достойнство и в ерата, в която всеки вади на показ емоциите си, тя властва по един леко старомоден начин, посочва Старки.

Според Андрю Гимсън, който неотдавна публикува история на британските монарси от 1066 г. досега, е необичайно монарх, коронован рано да живее толкова дълго, колкото Елизабет Втора. Според него властването на Елизабет Втора ще бъде възприето като невероятно постижение, тъй като тя остана толкова солидно на трона през период, белязан от толкова значими социални и икономически промени.

Рекордът, поставен от кралицата, означава, че сега има четири поколения, които съжителстват в кралското семейство. Това се случва за първи път от времето на кралица Виктория досега.

Принц Чарлз също е рекордьор. На 66 години той държи националния рекорд за най-дългогодишен престолонаследник. Той носи тази титла от тригодишна възраст. След него е принц Уилям, а после неговият син принц Джордж, който е на две годинки.

Според Джудит Роуботан, изследователка от университета в Плимут, кралицата е била толкова дълго на трона, че е трудно човек да си представи страната без нея.

Елизабет Втора е и най-възрастният монарх на планетата, след кончината на саудитския крал Абдула на 90 години по-рано тази година. Но в световен план тя не е рекордьор по най-дълго царуване. Този рекорд се държи от краля на Тайланд Пумипон Адулядет, който е на 87 години и е на трона от 1946 г.

Коментари

Новини Варна