IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
14:55 | 1 септември 2015
Обновен: 08:05 | 27 февруари 2024

Опит за преврат в ИД, екзекутирани са 122-ма

Разколът сред джихадистите бил заради власт и пари

По материала работи: Деян Михайлов
Опит за преврат в ИД, екзекутирани са 122-ма

Опит за преврат в редиците на терористичната групировка Ислямска държава. След осуетяването на бунта са били разстреляни над 120 джихадисти, съобщи Саид Мамузани от Демократичната партия на Кюрдистан в иракския град Мосул. По думите му е бил направен опит за свалянето от власт на лидера на групировката Абу Бакр ал-Багдади.

Авторите на преврата са били арестувани, а после екзекутирани. Сред разстреляните 122-ма джихадисти е имало 18 полеви командири.

Мамузани казва, че масовата екзекуция е станала в стария затвор южно от Мосул. Ислямистите, подговяли бунта, са планирали да превземат иракската провинция Ниневия и да я обявят за независима от "Ислямска държава".

Плановете им предвиждали след укрепване на властта си там да тръгнат на поход срещу град Рака, обявен за столица на "халифата".

До разкритията се е стигнало след арест на превратаджиите, които след зверски мъчения разказали всичко. Мамузани отбелязва, че вътрешният разкол в Ислямска държава е довел до десетки убити при избухнали междуособици сред джихадистите. По думите му разколът в групировката се основава на борба за власт, борба за влияние и подялба на пари.

Междувременно ООН обяви, че сателитни снимки потвърждават информацията че главният храм в древния сирийския град Палмира е унищожен. По-рано беше съобщено, че силна експлозия, дело на "Ислямска държава", е нанесла значителни поражения на 2000-годишния храм на Бел, но нформацията за степента на разрушенията беше противоречива. Миналата седмица джихадистката групировка унищожи и по-малкия храм в комплекса.

Коментари

Новини Варна