IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:01 | 5 септември 2015
Обновен: 15:36 | 23 април 2024

Административен преврат в Донецката народна република

Инициатива е била на група депутати от т.нар. Народен съвет

По материала работи: Слав Велев
Административен преврат в Донецката народна република

Председателят на парламента на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Андрей Пургин е отстранен от поста, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на говорителя Денис Пушилин, който временно го е сменил на постасобщи News.bg, .

 

Инициатива е била на група депутати от т.нар. Народен съвет, който се е събрал на извънредно заседание снощи и почти единодушно е гласувал за свалянето на Пургин. „За" свалянето му от поста са гласували 70 от 73 депутати от народния съвет.

 

Пургин до този момент беше представител на Донецката народна република в Минските преговори по регулиране на конфликта в Източна Украйна. 

 

Първата заповед на новия ръководител на ДНР Пушилин е да освободи и генералният секретар на парламента Алексей Александров, което, според руски анализатори, е свързано с претенциите му към властта и парламентарния бюджет. 

 

Пургин пък е бил отстранен заради Александров, който е негово протеже.

 

В изявление на Пушилин по повод уволнението се посочва, че „последната капка на търпението на депутатите е станал опит да се саботира заседанието на народния съвет с лъжливи изявления, направени с цел нагнетяване и дестабилизация на ситуацията."

 

Денис Пушилин не уточнява обаче в какво точно се изразяват престъпленията на Пургин и Александров.

 

Донецката информационна агенция съобщава, че спрямо Александров и започнало разследване за деструктивна деятелност, която представлява опасност сигурността на републиката" и той е обявен за издирване.

Коментари

Новини Варна