IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
08:09 | 6 октомври 2015
Обновен: 10:53 | 21 април 2024

Извънреден Съвет на министри от ЕС за кризата с бежнците

Ще заседават външните и вътрешните министри

По материала работи: Юлиян Атанасов
Извънреден Съвет на министри от ЕС за кризата с бежнците

В Люксембург започва двудневна извънредна среща на министрите на външните и на вътрешните работи на страните от Европейския съюз. На нея ще бъде обсъдена миграционната криза в Унгария и движението на мигрантите през Балканите към Западна Европа. Хиляди чужденци продължават да следват балканския маршрут към Западна Европа, влизайки от Сърбия в Хърватия и оттам отправяйки се към Унгария и Австрия.

 

Движението на хиляди мигранти по балканския транзитен маршрут към Западна Европа ни най-малко не отслабва въпреки застудяването на времето. Хиляди хора продължават да влизат от Сърбия в Хърватия с автобуси или пеша. Границата се пресича при селата Беркасово и Бапска. Автобусите превозват чужденците директно от регистрационния център в Прешево, Южна Сърбия, до Беркасово в Хърватия. Мигрантите, повечето сирийци и иракчани, бягат от конфликта в Близкия изток, като разказват истории за ширещо се разрушение, оставено от джихадистите от "Ислямска държава".

 

В Хърватия мигрантите се насочват към регистрационния център в град Товарник, след което биват извозвани към границата с Унгария. След като Будапеща затвори с ограда границата си със Сърбия, над 100 хиляди души навлязоха в съседна Хърватия само за един месец, поставяйки на предела капацитета за прием на властите в Загреб. Хърватия и Сърбия дори си наложиха взаимни ограничителни мерки заради мигрантския наплив.

 

По данни на Европейската агенция за управление и контрол на външните граници на ЕС Фронтекс от началото на годината до края на септември близо 630 000 души са влезли нелегално в Европа. Фронтекс планира да наеме 60 самолета за връщането на нелегални имигранти.

Коментари

Новини Варна