IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:41 | 8 октомври 2015
Обновен: 14:25 | 19 март 2024

Аштън Картър: Русия скоро ще даде човешки жертви в Сирия

Съединените щати са поискали от съюзниците си от НАТО да проявят гъвкавост

По материала работи: Борис Проданов
Аштън Картър: Русия скоро ще даде човешки жертви в Сирия

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър осъди "безотговорното поведение" на Русия в Сирия и я предупреди, че скоро може да даде човешки жертви.


Картър нарече днес поведението на Русия в Сирия безотговорно и обречено на неуспех, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.


"Ние няма да се съгласим да сътрудничим с Русия, докато тя продължава да преследва погрешната си стратегия", заяви Картър след среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел.


Той определи поведението на руските въоръжени сили като "все по-непрофесионално".


Шефът на Пентагона визираше изстрелването от Русия на крилати ракети по цели в Сирия без предварително уведомяване на НАТО, посочва ТАСС.


При тези атаки бе нарушено въздушното пространство на Турция, което се явява въздушно пространство и на Алианса, и ракетите освен това са прелетели на няколко мили от американски безпилотен самолет, се аргументира той.


Картър предупреди, че "това ще има последици за самата Русия, която с основание се опасява от атака". "И аз очаквам през следващите дни руснаците да започнат да дават човешки жертви в Сирия", прогнозира той.


Американският министър на отбраната отчете, че Русия изпада във все по-дълбока изолация. "Само Кремъл може да реши да промени това", подчерта той.


Съединените щати са поискали от съюзниците си от НАТО да проявят гъвкавост що се отнася до плановете за бързо изтегляне на техните сили от Афганистан, съобщи Картър, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.


Шефът на Пентагона припомни, че сегашните планове за военното присъствие на Алианса в тази страна са от две години и половина.


"Известен брой държави са показали желание да променят своите планове и позиция", отбеляза той.


В момента плановете на САЩ са да оставят около 1000 войници в Афганистан след края на следващата година.


Съмненията в способността на афганистанската армия и полиция да гарантира сигурността на страната обаче нарастват, особено след като талибаните превзеха северния град Кундуз в края на миналия месец.

Коментари

Новини Варна