IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
08:24 | 23 ноември 2015
Обновен: 05:18 | 20 април 2024

16 арестувани при спецакция в Брюксел, един е ранен

Болници, училища, метро, детски градини остават затворени

По материала работи: Деян Михайлов
16 арестувани при спецакция в Брюксел, един е ранен

Терористът, оцелял при атентатите в Париж от 13 ноември, остава на свобода. Това съобщиха на съвместна пресконференция представители на полицията и прокуратурата в Белгия след предприетата антитерористична операция в страната.

По данни на властите тази нощ са били извършени 19 обиска в Брюксел и три в Шарльороа, 16 души са задържани. 

При операция в квартал "Моленбек" в Брюксел автомобил се е насочил срещу полицаите и те са открили стрелба. 
Водачът е бил ранен, опитал е да избяга с автомобила, но по-късно е бил задържан. Не е известно засега дали той има връзка с издирваните терористи.

При останалите обиски не се е стигнало до сериозни инциденти. По-късно днес съдия ще прецени дали ще наложи мерки за постоянно задържане на арестуваните. 

При извършените обиски не са били открити оръжия и взривни устройства.

Полицията и прокуратурата уточниха, че действията на специалните екипи, получили задача да неутрализират възможни терористи след атентатите в Париж, продължават. 

Заради необходимостта да не се пречи на тяхната работа, белгийските власти, също както френските си колеги, тази нощ дадоха изявления, но не отговаряха на въпроси на журналисти.

Федералните власти изразиха опасения, че терористи се готвят да нанесат няколко едновременни удара в Брюксел, поставен в максимална готовност за терористично нападение. 

Централата на НАТО и институциите на ЕС днес ще работят в ограничен режим, като повечето от служителите са призовани да вършат работата си от вкъщи. 

В Брюксел остават затворени училищата, детските градини, метрото.

Болниците ще приемат само спешни случаи, но редовните консултации са отменени.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна